Ma 2020. 1 28.
Károly, Karola, Tamás napja van.
Látogatók száma : 44388300    
Honlapkeszites

Nemzetközi Jazz Nap Kanizsán: Pótszéket kérek!

Április 30-án a Nemzetközi Jazz Nap alkalmából a világ 200 országában tartottak koncerteket, kiállításokat, filmvetítéseket és kurzusokat. Az UNESCO által 2011-ben alapított zenei ünnep rövid idõn belül világnappá nõtte ki magát. Nagykanizsa negyedik alkalommal csatlakozott a világméretû kulturális rendezvénysorozathoz. Idén a Honvéd Kaszinó volt a házigazda, ahol a programok a Kanizsa Big Bandre fókuszáltak.


A Honvéd Kaszinóban délután jazz-plakát kiállítással vette kezdetét az idei jazz nap, amelyet Papp Mátyás és Cseke Dániel közös produkciója vezetett fel. Halmos Ildikó az intézmény vezetõje köszöntõjében elmondta, hogy szívesen adnak helyet a jazz rendezvényeknek, annál is inkább, hiszen a '70-es évek közepén egy ideig itt mûködött a kanizsai jazz klub és számos rendezvényt tartottak itt a mûfaj iránt érdeklõdõknek. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy a jövõben még több jazz rendezvényt tartanak a Honvéd Kaszinóban.

A plakátkiállítást Halász Gyula a Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Jazzkutatási Társaság tagja nyitotta meg. A Nemzetközi Jazz Nap helyi programjainak szervezõjeként beszélt a kanizsai jazz-élet három fontos életben tartójáról, a tehetséggondozásban kiemelkedõ szerepet betöltõ Kanizsa Big Bandrõl, a Tiborcz Iván által folytatott jazz képzésekrõl és klubról, valamint a Kanizsai Kulturális Központ intézményei által szervezett jazz fesztiválokról és koncertekrõl. A Kanizsa Big Band koncertjeihez kapcsolódó plakátválogatásról elmondta, hogy ez a zenekar életének fontos kordokumentuma. A plakátok színvonalának emelkedését párhuzamba állította a zenekar fejlõdésével, elért sikereivel. Ezután következett a Kanizsa Big Band koncertje.

Vámos Béla zenekarvezetõ elõzetesen szólt a Nemzetközi Jazz Nap szerepérõl, küldetésérõl kiemelve azt, hogy ezen a napon a támogatóknak köszönhetõen idén is ingyenesen látogathatók a jazz rendezvények.

 

A koncert a Vendégségben a Kanizsa Big Bandnél sorozatának szólistája Papp Mátyás harsonás/hangszerelõ volt. A fiatal jazz zenész jelenleg a Graz-i Mûvészeti Egyetem hallgatója, aki kiváló európai és amerikai tanárok segítségével emeli magasabb szintre a tudását. A koncert mûsora követve a hagyományokat régi és új kompoziciókra épült és számos meglepetéssel szolgált. Ilyen volt mindjárt az Alan Downey/Dizzie Gillespie Give it One ragyogó szerzeménye vagy a Lover Come Back to Me örökzöldjének elõadása. Ez utóbbi az idei Sigmund Romberg emlékévre tekintettel került a mûsorba. Külön érdekességgel szolgált ennek a számnak az elõadása, hiszen énekkotta alapján lett áthangszerelve nagyzenekarra. A témát és a szólót Papp Mátyás hozta. Érdekes volt talán a Tánc világnapjára hangolt Shut up and Dance címû szám adaptációja is. Nem kevésbé üde színfolt volt a Szenes Iván-Nádas Gábor szerzõpáros slágerének a Kicsit Szomorkás a hangulatom máma jazzesített változata.

 

Vámos Béla azonban nem feledkezett meg a Nemzetközi Jazz Nap ötletadójáról Herbie Hancockról sem, aki az UNESCO jószolgálati nagyköveteként évrõl-évre koordinálja a világraszóló rendezvénysorozatot. A tizenkét szerzeményt bemutató koncert szólistái Papp Mátyás (harsona), Cseke Dániel (szaxofon), Dér Dávid (zongora), Buzsics László (gitár) voltak. Amilyen hatásos volt a kezdés, ugyanilyen volt a záró szám is a lendületes Work song. Ráadásként pedig szintén egy népszerû szerzeményt az El Lobo-t hallhatta a Honvéd Kaszinó tükörtermét zsúfolásig megtöltõ közönség.

A kanizsai program Tiborcz Ivánnál Cserfõn zárult, ahol a kanizsai zenészek mellett zalaegerszegi zenészek is játszottak az örömzenén.

H.Gy.2017-05-01 17:17:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül