Ma 2021. 6 18.
Arnold, Levente, Doloróza napja van.
Látogatók száma : 50158274    
Honlapkeszites

Nagykanizsa elsõ számú feladata a munkahelyteremtés

Vannak olyan városok, ahol a munkanélküliség 3-3,5 százalékos tartományban mozog, de Nagykanizsa a 7-8 százalékos munkanélküliségi adatával még nem tart itt, ezért a város elsõ számú feladata munkahelyek létrehozása - jelentette ki Orbán Viktor kedd este Nagykanizsán, a városi televíziónak adott interjúban.


A miniszterelnök a Kanizsa TV mûsorában, a Modern városok programjának keretében tett látogatása alkalmából elmondta: Nagykanizsa térségébõl sok fiatal megy el, „mert nincs munkahelye”, ezért egyetért Dénes Sándor polgármesterrel (Fidesz-KDNP) abban, hogy a város elsõ számú feladata munkahelyek létrehozása.

Ehhez elengedhetetlen a meglévõ ipari park további, mintegy 500 hektáros bõvítése, a szükséges területet az állam a következõ egy év alatt megvásárolja és ingyen átadja a városnak - közölte a kormányfõ.

A kormányfõ úgy fogalmazott: a város fizikai értelemben „beszorult”, nem tud egy komoly nagybefektetõ számára elõkészített, közmûvesített, megfelelõ nagyságú, egybefüggõ ipari területet felajánlani.

A szükséges 500 hektáros területet két vagy három lépésben vásárolja meg a magyar állam, hozzátéve a ma még a honvédség tulajdonában lévõ, de nem használt 100 hektár körüli területet. Ezt „ingyen és bérmentve, mûködtetésre és gazdálkodásra” adja át az állam a városnak egy hosszú távú együttmûködési szerzõdés keretében.

Az interjúban Orbán Viktor kitért arra is, hogy a várossal kedden megkötött megállapodás a közlekedési problémákra is megoldást kínál.

Ide tartozik - bár nem közvetlenül kötõdik Nagykanizsához -, hogy az M70-es autóút nem kétszer kétsávos autópályaként csatlakozik a szlovén autópálya-rendszerhez. Ezt a „halálszakasznak” nevezett autóutat teljes hosszában 2018-ig négysávossá bõvítik, az elõkészületei már jól haladnak - jelezte.

A miniszterelnök utalt arra, hogy a 61-es fõút Nagykanizsát elkerülõ szakaszán - amelynek építése öt éve félbeszakadt - folytatódik a munka és hamarosan elkészül, de szükség van még mintegy hatmilliárd forintra, hogy a belváros is mentesüljön az átmenõ forgalom alól.

Orbán Viktor a város dél-délkelet felõl tervezett elkerülõ útjára utalva kifejtette: ezt a beruházást kettébontva elõször mintegy 4,5 milliárd forintért 2018-ig elkészül az elsõ ütem, további másfél-kétmilliárd forintból pedig a késõbbiekben a második ütem is, de „már az elsõ szakasz után érzékelhetõen javulni fog a városban élõk életminõsége” - tette hozzá.

Riporteri kérdésre arról is szólt a kormányfõ, hogy Nagykanizsán - amely fontos útvonalak keresztezõdésében és Horvátország kapujában fekszik - szükség van egy komoly konferenciaközpontra és az azt kiszolgáló szállodára, ahol azokat lehet vendégül látni, „akik érdeklõdnek a két ország gazdasági lehetõségei iránt”. Ennek megvalósítására és a részletek tisztázására egy munkacsoportot állítanak fel.

Ugyancsak a turizmus fejlõdését szolgálja az a Cseresnyés Péter térségi országgyûlési képviselõ (Fidesz-KDNP) által elõterjesztett Mura program, amelynek részeként a turisztikai vállalkozásokat támogatnák, illetve a Mura vidékén 150 kilométer hosszúságú kerékpárutat építenének. A vállalkozói pályázatokat az év végéig kiírhatják, a kerékpárút pedig 2018-ig épülne meg - mondta a miniszterelnök, aki azt is hozzáfûzte, hogy Horvátország és Magyarország között már zajlanak az egyeztetések, hogy hol lesznek új határátkelõk.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy Nagykanizsán is épül egy mintegy háromezer embert befogadni képes sport- és rendezvénycsarnok, valamint a meglévõ uszoda mellett egy 50 méteres fedett versenyuszoda, s ezek a beruházások „egyszerre szolgálják az iskolai testnevelést, a város lakóinak sportolását és az utánpótlás-nevelést is, amire felépülhet az élsport is”. Az uszoda megépítésére a város által beadott kiviteli tervek elfogadása után másfél év, a rendezvénycsarnok esetében pedig hasonló feltételek után két év szükséges a kivitelezésre.

A kormánynak az az elképzelése, hogy „kivétel nélkül minden megyei jogú városban” kell lenniük ilyen létesítményeknek, amelyek a közösségi igényeket ki tudják elégíteni. Mint azt kérdésre hozzátette: a 2024-es olimpiára pályázó Budapest mellett „logikus az a feltételezés, hogy ha vannak itt olyan létesítmények, akkor Nagykanizsa is bevonható abba a körbe - mert autópálya van -, ahol olimpiai események zajlanak”. (MTI)

kormany.hu - Kanizsa2015-06-24 09:43:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül