Ma 2020. 9 27.
Adalbert, Vince napja van.
Látogatók száma : 47474109    
Honlapkeszites

Lezárult a szemléletformáló projekt

A Piarista Iskolához kapcsolódó rendház és fiúkollégium nagy átalakuláson esett át az elmúlt két évben egy 2013-ban elnyert Ökollégium – Játsszunk zöld lapokkal elnevezésû fenntarthatósági projektnek köszönhetõen, mely pályázat most zárult le. A program eredményeinek összegzésére a Piarista Iskola rendezvénytermében került sor.


Az uniós támogatásnak és a Piarista Rend Magyar Tartománya saját forrásának köszönhetõen az építési munkálatok mellett másfél éve egy fenntartható, környezetbarát technológiákat népszerûsítõ információs központ is létrejött. A teljes beruházás közel 143 millió forintba került. A záró rendezvényen a megjelenteket Nyeste Pál igazgató köszöntötte.
– Az Ökollégium céljai segítették intézményünk környezeti nevelési programját, amelynek alapelve a teremtett világnak, mint létezõ értéknek a tisztelete és megõrzése. A környezettudatos magatartás, a környezetért felelõs életvitel formálása Isten teremtõ tervébe illeszkedik. Életünket nem rendezhetjük csupán hasznossági szempontok szerint – mondta az igazgató atya.
A rendezvényt Tóth Nándor alpolgármester nyitotta meg, aki a környezetvédelem és a jövõ nemzedékének fontosságát hangsúlyozta, hiszen elhanyagolhatatlan, hogy milyen környezet vesz bennünket körül.

A kétéves projekt eredményeit Bali Judit projektkoordinátor és Király Gellért pályázati projektmenedzser ismertette. Ahogy elmondták, az elmúlt másfél év alatt a kiállítótérrel, bemutatótáblákkal, installációkkal ellátott öko-kollégiumot közel 3500 érdeklõdõ látogatta meg. Ez idõ alatt 75 szemléletformáló, zöld megoldásokat bemutató, interaktív foglalkozásokkal és filmvetítéssel egybekötött rendezvény valósult meg neves szakemberek közremûködésével, melyen az iskola diákjain kívül a városban és a megyében mûködõ iskolákból érkeztek az érdeklõdõk. A rendelkezésre álló összegbõl az Ökollégium kialakításán túl egyéb korszerûsítéseket is elvégeztek. Az épületet energiahatékonyságot növelõ mûszaki megoldásokkal újították fel, az udvarra komposztálót telepítettek, valamint létesítettek egy harmincnégy férõhelyes fedett kerékpártárolót is.
Az Ökokollégium diákképviselõinek élménybeszámolóját követõen Gyenes Viktor, környezettudományi doktorandusz, a Pannon Egyetem óraadó tanára a környezetpedagógia fontosságáról beszélt, a módszerekrõl és lehetõségekrõl adott átfogó ismereteket a résztvevõknek. A zárszót Balogh László, az Oktatási Kulturális Ifjúsági és Sportbizottság elnöke mondta.

V.M.
 2015-02-19 12:51:00


További hírek:


OKTATÁS ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül