Ma 2020. 8 13.
Ipoly, Ince, Vitália napja van.
Látogatók száma : 46901404    
Honlapkeszites

Generációs Forgatag: szimbolikus és valóságos kézfogással (galériával frissítve)

Az idõjárás is kegyeibe fogadta a Generációs Forgatag programjait, és teljesült a szervezõk célja, a generációk közötti szimbolikus és valóságos kézfogás. A legkisebbektõl a legidõsebbekig mindenkit vártak tegnap a belvárosba, a Széchenyi- és a szomszédságában lévõ Eötvös térre, a rendezvény helyszíneire.


A programsorozat teke és sakkversennyel már két nappal korábban megkezdõdött, és dáridóval zárult. Megnyitó beszédében Cseresnyés Péter polgármester hangsúlyozta: ez a nap arról is tanúskodik, hogy a kanizsai idõsebb generációk szívesen és aktívan vesznek részt a város közéletében, hiszen ennek a rendezvénynek az ötlete az Idõsügyi Tanácstól (IT) származik, melynek tagjai lelkesen és erõt nem kímélve fogtak a szervezõmunkához, természetesen az önkormányzat támogatásával. Mérföldkõhöz érkeztünk ezzel a rendezvénnyel – folytatta, hiszen reményeim szerint a Generációs Forgataggal hagyományt teremtünk. Ezt fontosnak tartom, hiszen gyakran idõsebb és fiatalabb elmegy egymás mellett, nem találnak egymásra a különféle generációk, nem találják a közös hangot, talán pont amiatt, hogy nincsenek ehhez hasonló alkalmak, lehetõségek. Ezen akart változtatni az IT, és nemcsak ezzel a Generációs Forgataggal.
Cseresnyés Péter ez alkalommal is megismételte: a jövõben nem érettségizhet úgy egy fiatal, hogy ne végezne valamilyen társadalmilag hasznos önkéntes munkát. Az IT lehetõséget biztosít mindazoknak a fiataloknak, akik dolgozni, segíteni akarnak, s ezek a személyes találkozások is közelebb hozzák majd egymáshoz a generációkat.
De arról sem feledkezhetünk meg – jegyezte meg a polgármester, hogy az idõsügyi klubok rendszeres bemutatkozási lehetõséget kapnak a különféle városi rendezvényeken, és nem is kell kérlelni õket, szívesen jönnek, kifejezve azt is, hogy aktív részesei akarnak lenni a város ünnepeinek és mindennapjainak. Fontos leszögezni: Nagykanizsa nem fejlõdhet az idõsebb generációk nélkül. Szükség van az õ tapasztalatukra, tudásukra, kapcsolatrendszerükre, amire a városnak építenie kell.
Az ünnepségen megjelent Asztalosné Zsupcsán Erika szociálpolitikáért felelõs helyettes államtitkár, aki közremûködött a díjak átadásánál, s köszöntõ szavaiban utalt arra is, hogy 2012 az Aktív Idõsödés és a Generációk Közötti Szolidaritás Európai Éve volt, de a pályázati lehetõségek nem szûntek meg. Felhívta a jelenlévõk figyelmét, hogy néhány héten belül megjelenik egy újabb pályázati kiírás a számukra. Készüljenek rá, és írják meg életük történetét, legyenek annak a baráti körnek a tagjai, akik eljuttatják a fiatalokhoz életük, tevékenységük egy-egy mozzanatát, amelyre nemcsak a gyermekeink, hanem a kutatók is kíváncsiak lesznek.

 

Egymásra találva

Nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, fergeteges siker koronázta a Generációs Forgatag rendezvényt, melyet 2012-ben hívott életre az önkormányzat Idõsügyi Tanácsa, hogy alkalmat, lehetõséget adjon a generációk találkozására, ismerkedésére.
A Nagy-Magyarország emlékmû elõtt már reggel 8 órakor tábla jelezte a Generációk utcáját, ahol 30 család vett részt a szórakoztató vetélkedõkön, míg a „Játssz velünk a parkban” elnevezési versenyen 34 család mérte össze ügyességét. Az utca elején lebonyolított aszfaltrajz versenyen 24 csoport, család hagyta ott színes krétával a névjegyét. A sakkversenyen kívül 14 csapat kapott kedvet a sakkozáshoz, sõt, aki akart, sakkszimultánt is játszhatott a hatszoros bajnokcsapat, az AQUAPROFIT NTSK versenyzõivel, Papp Nándor csapatvezetõvel és Sipos Jánossal, a klub mesterjelöltjével.
A nagysátorban felállított pódiumon jó reggelt kívánva Horváthé Polai Mária köszöntött minden ifjú és még ifjabb résztvevõt a szervezõbizottság nevében, majd átadta a mikrofont két fiatal mûsorvezetõnek, Osvald Annának és Varga Viktóriának, a Dr. Mezõ Ferenc Gimnázium diákjainak. A folytatást egy rövid intermezzo szakította meg. Mint kiderült, nemcsak a Generációs Forgatag miatt volt nagy nap számukra május 16-a, ugyanis 16 évvel ezelõtt, e napon született Anna barátnõje és konferálótársa Viki, akinek egy csokitortával kívánt boldog születésnapot.
A nap során generációs pódiummûsor szórakoztatta a közönséget, köztük babájukkal sétálgató anyukákat, apukákat. Egy nagymama a Platán sorról, nagylány unokáját kísérte ki a térre, aki a rendõrség programjai iránt érdeklõdött elsõsorban. Nem véletlenül, hiszen õ is rendõr szeretne lenni. A Németországban élõ és a hosszú hétvégére hazautazó Kovács Liliána szobrászmûvész két kislányát, Dalmát és Almát elhozta játszani. Nagymamák, anyukák, unokák egyszerre sajátították el a gólyalábazás technikáját, tanultak kézimunkázni, vagy éppen ismerkedtek a szelektív hulladékgyûjtéssel.
Estefelé, a díjátadásokat követõen A Mozdulj Nagykanizsa! Mozdulj MindenKor! elnevezésû játékos, vidám torna kezdetén szemerkélni kezdett az esõ, de ennek ellenére még tudott gimnasztikázni az ifjúság Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, MOB alelnök és Dr. Lubics Szilvia ultramaratonista futó irányításával. A Tüttõ János Nótaklub három generációval lépett a színpadra. A Németh házaspár gyermeke, Bálint, egy kis édesanyai bátorítás után, amint mikrofont vett a kezébe, könnyeket csalt énekével a hallgatóság szemébe. Majd két iskolás versmondó következett, Kocsis Mátyást és Dávidot nagymamájuk, Vajda Mária büszkén mutatta be a közönségnek. A dáridó csárdáscsokorral folytatódott, és bállal zárult este 9 órakor.
 

B. E.

Fotóinkat a galériában találhatják meg.2013-05-17 10:51:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül