Ma 2020. 1 18.
Margit, Piroska napja van.
Látogatók száma : 44217614    


Honlapkeszites

Idõseknek, idõsekrõl – nemcsak idõsektõl

Többgenerációs sportnappal kezdõdött, kedden pedig Ünnepi Gálával folytatódott az Egyesített Szociális Intézmény által immár 19. alkalommal szervezett Idõsek Hete rendezvény. Az egész héten át tartó, programokkal tarkított eseménysorozat legfõbb célja, hogy az idõsek, a szociális-és mentális támogatást igénylõ emberek mindennapjait színesebbé tegyék, illetve erõsítsék az összetartozást az intézmények lakói között. 


A hétfõ a mozgás és a jókedv jegyében telt a Corvin utcai Idõsek Klubjában. Arról, hogy a kor nem feltétlenül kór – adtak tanúbizonyságot a szépkorúak, akiket a Hétszínvirág Óvoda kis lakói sarkalltak egy kis testmozgásra, könnyen elvégezhetõ gyakorlatok formájában. Ezzel még nem ért véget a többgenerációs sportnap – a rendezvény kezdõ akkordja- ugyanis még szellemi fittséget is igénylõ játékok - dominó, kártyázás várt a klubtagokra – megalapozva a keddi nyitó gála jó hangulatát. A Honvéd Kaszinóban megtartott ünnepi programon Koller Jutka, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A városunk önkormányzata és a Segíts az Élet Alkonyán Alapítvány rendezvényét az elnök dr. Csákai Iván nyitotta meg, rávilágítva beszédében az idõseket alapvetõen megilletõ tiszteletre, szeretetre és törõdésre.
- „ Egy svéd közmondás azt mondja, attól vagyunk emberek, hogy dobog bennünk a szív és képesek vagyunk szeretni. E tekintetben pedig nincs különbség közöttünk, igaz ez kicsire, nagyra, fiatalra, öregre egyaránt. Azt szokták mondani, hogy a szívünket ajándékba kaptuk. Elsõdlegesen a szüleinktõl, és azután mindazoktól, akik szeretnek minket. Érdemes ezen elgondolkodni, és ennek megfelelõen élni. A fiatalok számára ez azt jelenti, hogy életüket, mindennapjaikat a szüleiknek, azoknak az embereknek köszönhetik, akiket most köszöntünk, ünneplünk. Az Idõsek Ünnepi Hete a város külön köszönete az ezüst generáció tagjainak, azoknak, akik itt élnek, éltek, akik munkájukkal építették, formálták településünket. Önök egy élet munkáját adták Nagykanizsának, amiért köszönettel tartozunk. Éppen ezért a város elképzelhetetlen Önök nélkül. Büszkén mondhatjuk, hogy Nagykanizsa idõsbarát település. Ezt nemrégiben egy kitüntetõ címmel is elismerték, ám ami a cím mögött van, sokkal fontosabb, mint maga a plakett, vagy a dicsérõ oklevél. Egészségügyi és szociális területen, azt hiszem, valóban örömmel állapíthatjuk meg, hogy Nagykanizsa szolgáltatásai minden igényt kielégítenek, városunkban a legkülönbözõbb ellátási formák elérhetõek. A kanizsai idõsek kulturális közösségi élete pedig kimagasló. Öntevékeny klubok, körök, igazi civil közösségek dolgoznak városunkban, amelyek nagyon sok nyugdíjas ember számára kínálnak kikapcsolódást, szórakozást, hasznos idõtöltést. Mindehhez pedig a város intézményrendszere megfelelõ keretet, támogatást ad. Egy görög közmondás szerint a szeretõ szív örökké fiatal- ezt a kanizsai idõsek napról napra bizonyítják, hiszen fiatalos lendülettel vesznek részt a város életében, segítenek programok szervezésében és a fiatalabb generáció is bátran számíthatnak rájuk. És élünk is ezzel a lehetõséggel, hiszen ismerjük a régi bölcsességet, miszerint az évek többet tudnak a könyveknél.”- e gondolatokkal kívánt az immár hagyományos, városunkban évente zajló programhoz kellemes idõtöltést a megjelenteknek Dr. Csákai Iván.
Szavait követõen Koller Jutka intézményvezetõvel közösen ajándékkal is köszöntötte az idõseket: Angyal Pálné és Mészáros Lajos vette át az ajándékkosarat szépkorú társaik nevében. A rendezvény ezután a szórakozás, a zene és a tánc jegyében telt. Ifjabb Sánta Ferenc, Kossuth-és Liszt díjas hegedûmûvész, Ruppa Ilona magyarnóta énekessel teremtett báli hangulatot az ünnepi vacsora kezdetéig. Azonban a programsorozat nem ért véget az estébe nyúló mulatsággal: kézmûves foglalkozás, néptánc-és harmonikamûsor vár még a szépkorúakra, a pénteki gálazárón pedig ismét a táncé és a mulatós zenéé lesz a fõszerep.
Sz.Zs.

További képek a galériában.2012-11-14 10:58:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül