Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408156    
Honlapkeszites

Bihácsi barátaink

Hamdija Lipovaca, a bosznia-hercegovinai Bihács polgármesterének vezetésével delegáció járt Nagykanizsán Marton István polgármesternél a múlt héten.

Bihács – avagy Bihac – vezetõi még korábban jelezték, szívesen építenének ki testvérvárosi kapcsolatot városunkkal. Ennek elsõ lépcsõfoka a település képviselõinek látogatása, melynek során megismerkedtek Nagykanizsával, illetve a kulturális-gazdasági együttmûködések lehetséges területeivel.


Bihács a horvát határ mellett, Bosznia-Hercegovina északnyugati részén fekszik. A város közigazgatási, oktatási és kulturális központ, hetvenezer lakosa van. A délszláv háborút követõen 1995-tõl Bihács az Una-Suna kanton központja lett. A várost az Una folyó szeli ketté, a térség gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, jellemzõek a karsztos kõzetek, jelentõsek a kantonban az idegenforgalmi lehetõségek.

– A két város, Nagykanizsa és Bihács sok mindenben hasonlít egymásra – mondta az egyeztetéseket követõ sajtótájékoztatón Hamdija Lipovaca, Bihács polgármestere (aki egyébként Bosznia-Hercegovina legfiatalabb településvezetõje is). – Történelmi hasonlóságokra gondolok elsõsorban, s a demokrácia gyermekbetegségei is nagyon hasonlítanak egymásra. Magyarország már az Európai Unió tagja, mi pedig még csak szeretnénk azok lenni, úgy hisszük, sokat tanulhatunk Önöktõl annak érdekében, hogy azokkal a nehézségekkel már ne kelljen megküzdenünk, amelyekkel Magyarországnak még meg kellett. Közös ügyünk a turizmus lehet, nekünk termálkincsünk van, Önöknek pedig tapasztalatuk, de látok együttmûködési lehetõséget a kultúra, illetve a gazdaság egyéb területein is.

Hamdija polgármester érdekességként megemlítette, hogy Nagykanizsa háromórányi járásra van Bihácstól, s így onnan hamarabb ide lehet érni, mint Bosznia-Hercegovina fõvárosába, Szarajevóba.

Marton István polgármester a megbeszélések után azt mondta, azok során gazdasági kérdéseket is érintettek, Hamdija Lipovaca a termálkinccsel, illetve a mezõgazdasággal kapcsolatos gazdasági együttmûködések kiépítését szorgalmazta. A két településvezetõ megegyezett abban is, hogy rövidesen kidolgozzák a testvérvárosi együttmûködés feltételeit, melynek írásos változatát a szeptemberi bihácsi vásáron írják alá. Addig is az április végén megrendezendõ Város Napján ismét tiszteletét teszi városunkban a bihácsi delegáció.

Horváth Attila2008-03-28 10:27:50


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül