Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319521    
Honlapkeszites

Csökkent az álláskeresõk száma Zala megyében

Mintegy 400 fõvel csökkent a nyilvántartott álláskeresõk száma Zala megyében, az év második hónapjában hasonló mértékû csökkenés az elmúlt húsz évben mindössze négyszer fordult elõ - közölte a Zala megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szerdán az MTI-vel.
 


 Februárban 17.354 fõt regisztráltak a kirendeltségeken, 2 százalékkal kevesebbet, mint januárban és 11 százalékkal kevesebbet, mint az elmúlt év azonos idõszakában. Januárhoz képest Zalaegerszeg és Nagykanizsa térségében ugyan nõtt a munkanélküliek száma, de Keszthely, Lenti, Zalaszentgrót és Letenye körzetében kevesebb álláskeresõt regisztráltak.
A kedvezõ munkaerõ-piaci folyamatok alakulásában a gazdálkodó szervezetek élénkülõ munkaerõ keresletének és a beindult közfoglalkoztatásnak van nagy szerepe. Januárban a munkáltatók 800 új munkahelyet jelentettek be, februárban viszont közel háromszor annyi, mintegy 2,3 ezer fõ számára tudtak állást ajánlani, ebbõl több mint másfél ezret a közfoglalkoztatás területén. Az elõzõ hónapról áthúzódóakkal együtt februárban 3,2 ezer betöltetlen álláshely volt a megyében, a hónap végén ebbõl 1,1 ezer volt még érvényes.
A támogatás nélküli, mintegy 700 fõs munkaerõigény közel felét 50 fõ alatti, 28 százalékát 50-500 fõ közötti, 23 százalékát pedig az ezer fõ feletti létszámot foglalkoztató cégek jelentették be. A munkáltatók közel 300 szakmunkás, közel 200 érettségizett és közel 200 általános iskolát végzett munkavállalót kerestek. Mintegy félszáz, többnyire mûszaki végzettségû diplomásnak ajánlottak még állást.
A februárban regisztrált 2.362 álláskeresõ egynegyede feldolgozóipari cégnél dolgozott korábban, de a közigazgatásban, a mezõgazdaságban és az építõiparban foglalkoztatottak közül is sokan vesztették el állásukat.
Az év második hónapjában több mint 2.700 álláskeresõ került ki a nyilvántartásból, 1.700 fõvel több, egy hónappal korábban. A kilépõk közül mintegy 1.600-an a közfoglalkoztatás keretében tudtak elhelyezkedni.
Februárban a gazdaságilag aktív népesség mintegy 13,3 százaléka volt munkanélküli Zala megyében, míg a tavalyi év azonos idõszakában 14,6 százalék volt a munkanélküli ráta. Idén az év második hónapjában a legmagasabb - közel 19 százalékos - Letenye térségében volt a munkanélküliség, míg a legalacsonyabb, (9,4 százalék) Lenti térségében. Nagykanizsa és Zalaszentgrót körzetében 15 százalék, a megyeszékhelyen közel 11 százalék volt a mutató, Keszthely vonzáskörzetében pedig a megyei átlag körüli volt az álláskeresõk aránya.

 

MTI - Kanizsa2012-03-14 17:02:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül