Ma 2023. 9 30.
Jeromos, Honória, Hunor napja van.
Látogatók száma : 56006409    
Honlapkeszites

„Kettõs kanizsai” siker a helytörténeti kutatómunkában

Elkészült a nagy múltú és országos szinten is különleges eredményekkel büszkélkedõ Nagykanizsai Városvédõ Egyesület által 1979-ben elindított Nagykanizsai Honismereti Füzetek sorozatának 37. kötete. A kötet ezúttal rendhagyó.

Hagyományteremtõ szándékkal nem a város és közvetlen környékének kutatási eredményeit mutatja be, hanem új tartalmat adott Nagykanizsa testvérvárosi kapcsolati rendszerének, ezen belül is a bácskai Magyarkanizsával való együttmûködésnek. A tanulmány a vajdasági kisváros történetét és építészeti értékeit mutatja be a helybéli Valkay Zoltán építész, szép- és szakíró közel egy éves kutatómunkája eredményeképpen. Megjelentetését az egyesület tagjainak szakmai közremûködésén és anyagi tehervállalásán túlmenõen városunk önkormányzata is jelentõs mértékben támogatta.


  A mû rendkívül hasznos olvasmány és értékes forrásmunka mindkét testvérváros érdeklõdõi számára. Különösen érdekes e két, egymástól messze fekvõ város történelmi múltjában felfedezni a néven túlmutató egyéb párhuzamokat is, melyet közös kárpát-medencei történelmünk alakított így. Mindkét város csíráját egy vár alapozta meg, mindkét helységet több nemzetiség tagjai telepítették és építették újjá a törökdúlás után, mindkét város sokat szenvedett a szabadságharc idején és mindkét város építészetének fénykorát a kiegyezéstõl az I. világháborúig terjedõ boldog békeidõk jelentették. Külön érdekesség, hogy mindkét város önkormányzata közel egy idõben. 1870 táján hozta létre a városi mérnöki státuszt.
A tanulmány jó szívvel ajánlható minden kedves olvasó figyelmébe, akit érdekel egy dél-alföldi magyar kisváros építészete a kisebbségbe szorult magyarság kultúrája ápolásának ügye mellett rendíthetetlenül elkötelezett szerzõ tollából.
A kiadvány magyarkanizsai bemutatására ez év február hó végén, két fórumon került sor. 2012. február 24-én a helyi József Attila Könyvtárban Bús János könyvtárigazgató adott otthont egy nagy érdeklõdést kiváltó lakossági könyvbemutatónak. Ez alkalomra városunkból háromtagú delegáció utazott e jeles eseményre Dénes Sándor alpolgármester vezetésével. Rajta kívül Cserti Tibor a városvédõ egyesület elnöke és Deák-Varga Dénes városi fõépítész képviselte városunkat. Itt került átadásra a város önkormányzatának intézményei és a szerzõ részére szánt valamennyi példány, természetesen térítésmentesen, ezzel is érdemi példáját nyújtva a tartalmi együttmûködésnek. A mûvet magát fõépítészünk szakavatott módon ajánlotta a mintegy száz megjelent érdeklõdõ figyelmébe. A rá következõ napon került sor a vajdasági magyar építészek konferenciájára, ahol külön napirend keretében ugyancsak igazán kitûnõ szakmai sikert aratott a kiadvány. A delegáció kétnapos ott-tartózkodása során, hacsak rövid ideig is de igazán élvezhette a testvérvárosi vendégszeretetet és olyan baráti-szakmai kapcsolatokra tett szert, amely mélyen beágyazódott a két város újkori történelmébe és további kapcsolatok kialakulását segítheti elõ.
A tervek szerint a kiadvány nagykanizsai bemutatását az egyesület a Város Napján, május hó második hétvégéjén tervezi a Halis István Városi Könyvtárban, amelyre a testvérváros népes delegációján kívül szeretettel várják a város valamennyi lakóját.
K.H.2012-03-09 07:23:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül