Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54772567    
Honlapkeszites

Évfordulós népmûvészeti kiállítás Lendván

Ne menjen feledésbe a hetési hímzés címmel kiállítás nyílik a szlovéniai Lendván március 2-án, az idén fennállásának 40. évfordulóját ünneplõ Lendvai Galéria és Múzeumban. A kiállítás apropója az, hogy az 1920-as évekre eltûnt, kihalt hetési népviseletet és hímzést az 1980-as években Kerecsényi Edit nagykanizsai néprajzkutató, zalai és vas megyei népi iparmûvészek, valamint a lendvai Magyar Nemzetiségi Mûvelõdési Intézet hímzõ szakkörei feltámasztották, újjáélesztették és most reneszánszát éli, virágzik.


A hetési hímzés és népviselet a térség népi kultúrájának egyik gyöngyszeme, értékes kincse.
A szlovéniai magyarság ezzel a kiállítással ünnepli annak 25. évfordulóját, hogy 15 hagyományõrzõ hímzõ szakkör mûködik a Muravidéken, amelyek több mint 150 asszonyt fognak össze, akik ápolják és fenntartják a hetési népmûvészetet.
A Lendvai Galéria és Múzeumban ennek tiszteletére több, mint 100 hímzõ asszony, közel 250 kézimunkájából és népi iparmûvészeti alkotásaiból nyílik majd a szlovéniai magyarság eddigi legnagyobb szabású néprajzi kiállítása.
A kiállítás alkalmából mutatják be Kepéné Bihar Mária és Lendvai Kepe Zoltán Ne menjen feledésbe, Hagyományõrzõ hímzõ szakkörök a Muravidéken címû könyvének második kötetét.
A Lendvai Galéria és Múzeum, valamint a lendvai Magyar Nemzetiségi Mûvelõdési Intézet közös kiállítása március 31-ig tekinthetõ meg - közölte az MTI-vel Kepéné Bihar Mária.

 

MTI - Kanizsa2012-03-01 10:47:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül