Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358469    
Honlapkeszites

Zalában több mint 700 ellenõrzést végeztek a munkaügyi és munkavédelmi felügyelõk

Zalában tavaly összesen 761 munkáltatónál tartottak munkaügyi, 706 foglalkoztatónál pedig munkavédelmi ellenõrzést, s együttesen közel 30 millió forintos bírságot szabtak ki - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve az MTI-vel.


A zalai munkaügyi felügyelõk száznál több ellenõrzést végeztek a személy- és vagyonvédelmi cégeknél, a kereskedelemben, valamint a szállás- és vendéglátóhelyeken.
A munkaügyi felügyelõség munkatársai az ellenõrzött 761 munkáltató közül 195 esetben találtak szabálytalanságokat, amelyekért mintegy 27 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki. Külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt három esetben összesen közel 1,9 millió forint befizetésre kötelezték az érintett foglalkoztatókat, de 16 alkalommal, összesen 570 ezer forint értékben eljárási bírságot is kiszabtak az ellenõrök.
A meglátogatott munkáltatók közül 68-nál nem szabtak ki bírságot, de kötelezték õket a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére, 58 foglalkoztatót pedig - a megelõzést elõtérbe helyezõ jogszabályi változásokat követõen - csak figyelmeztettek az ellenõrök.
A zalai kormányhivatalhoz tartozó szervezet munkavédelmi felügyelõi 706 munkáltatónál ellenõrizték az elmúlt év során az egészséget nem veszélyeztetõ és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását. Az ellenõrzések eredményeként 666 esetben munkavédelmi kötelezõ határozatot hoztak, 19 alkalommal csupán figyelmeztettek a felügyelõk, akik összességében 3300 intézkedést hoztak.
Azonnali lépésként 26 esetben megtiltották a foglalkoztatást, 63 határozatban felfüggesztették az ellenõrzött eszközök használatát vagy mûködését, 78 alkalommal pedig a végzett tevékenységet is felfüggesztették.
Zalában a múlt évben öt esetben együttesen 930 ezer forint munkavédelmi bírságot szabtak ki a munkabiztonsággal kapcsolatos súlyos és közvetlen veszélyeztetés miatt. A felügyelõség munkatársai hét esetben folytattak le szabálysértési eljárást, amelyek során együttesen 270 ezer forint bírságot szabtak ki, húsz esetben helyszíni bírságot fizettettek összesen 258 ezer forint összegben.
Az ellenõrzések leginkább azokat az ágazatokat érintették, amelyeknél korábban több munkabaleset következett be, illetve ahol gyakoribb és súlyosabb a munkavállalók veszélyeztetése. Legtöbbször a feldolgozóipari cégeknél, az építõipari, illetve gépipari cégeknél jártak a zalai munkavédelmi ellenõrök.

 

MTI - Kanizsa2012-02-21 07:08:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül