Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396688    
Honlapkeszites

Gyógyít és szépít a tokaji szõlõ

A kellemes dolgok sok esetben hasznosak is. Erre az egyik legjobb példa a szõlõ, amely nem csak szemekben, ital formájában, de gyógyhatású szerként, vagy éppen kozmetikumként is megállja a helyét. A tokaji aszú ráadásul a palackozott változatán túl, ez utóbbiakat tekintve is különleges.

A szõlõt már az ókorban sem csupán „boldogságfokozó” tulajdonsága miatt kedvelték, évszázadokig használták a sebek tisztítására, járványok idején erõsítõszerként, vagy éppen lázcsökkentõként, önmagában, vagy akár gyógynövényekkel keverve.


Napjainkban ugyan ezek háttérbe szorultak, hiszen más szerek talán jobban betöltik az elõbbiek szerepét, viszont a modern tudománynak köszönhetõen bizonyítást nyert, hogy a szõlõ és a belõle készült bor segíthet a szív-és érrendszeri megbetegedések, így a szívinfarktus vagy a magas vérnyomás megelõzésében is, sõt állítólag már a leégés ellen is véd. Fogyasztása kedvezõ hatással van a koleszterinszintre, csökkenti a keringési zavarok kockázatát, mérsékli a trombózisveszélyt, vagy akár enyhíti az emésztési- és idegrendszeri panaszokat. A szõlõben ugyanis számos hasznos alkotóelem található, többek között flavonoidok, olajsavak, antioxidáns vegyületek, nyomelemek, ásványi anyagok és vitaminok és olyan szénhidrát, mint a szõlõcukor. Még a mag hidegen sajtolt olaja is igen gazdag telítetlen zsírsavakban. A tokaji borok az egészség megóvása szempontjából (is) különlegesnek számítanak. Nem véletlen, hogy a Vinum Tokajense Passum, azaz a tokaji aszú bor, hosszú idõn keresztül kapható volt a gyógyszertárakban, a patikusok még a múlt században is mértékkel való fogyasztását javasolták lábadozó, erõtlen vagy vérszegény betegek, megfázással küszködõ páciensek számára.
A gyógyászat mellett a szépségipar is felfedezte a szõlõ kedvezõ tulajdonságait: védi, hidratálja és regenerálja a bõrt, csökkenti a gyulladást, de erõsíti a kollagénrostokat és javítja a vérkeringést. A forma szintén változatos: arctej vagy testápoló, hámlasztó bõrradír, esetleg jótékony pakolás, bõrpuhító gél, de akár szemránckrém is lehet, annak köszönhetõen, hogy a szõlõszem szinte minden része hasznos. Az eredmény pedig…Ha kell, kisimítja a ráncokat, és halványítja a foltokat, de hatékonyan veszi fel a harcot a narancsbõr ellen, vagy regenerálja a fáradt, megviselt szöveteket.
A vinoterápiás kezelések után a bõr rugalmas és bársonyos lesz, a jótékony hatás szinte azonnal megmutatkozik. A tokaji szõlõ egyébként egy kicsit ezen a területen is többet nyújt, ráadásul ez viszonylag új keletû felfedezés. Az aszú szõlõszemekben található hatóanyagok nagymértékben segítik a vitális sejtregeneráló folyamatokat és a teljes megújulást – hangsúlyozta Madarász Melinda szállodaigazgató, az Andrássy Rezidencia Wine & Spa vezetõje. A Tokaj-Hegyalján található ötcsillagos borhotel mindig is kiemelt figyelmet fordított a „szõlõs kezelésekre”, a VinoSense Spa kínálatában éppen úgy megtalálható a szõlõmag-olajos masszázs vagy a tokaji borfürdõ, mint a törköllyel és szõlõ-eszenciával végzett testpeeling, valamint hamarosan bevezetésre kerül egy komplex kezelési program is. A Teljes Szõlõs Megújulás névre keresztelt, több mint egyórás program folyamán aszúszemeket is tartalmazó Biola naturkozmetikumokat használnak. A kényeztetés során elõször boros krémhabfürdõ, majd szintén boros peeling következik, amit bõrfeszesítõ birs-aszús test- és arcpakolás követ. Az Andrássy Rezidencia kozmetikusai a kezelés során csak természetes eredetû, válogatott alapanyagokból készült hozzávalókat használnak, így ezek a naturkozmetikumok mesterséges anyagokat nem tartalmaznak és ez egyre fontosabb a vendégek számára.


TriVialCommunications & Consulting Kft.2012-02-14 10:55:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül