Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049551    
Honlapkeszites

Címszavakban a Rómeó és Júliáról

Diákoknak rendezett beavató elõadást tartottak a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház mûvészei a helyi Piarista Diákszínpad mûvészeinek közremûködésével a 8. osztályosok számára. Ennek keretében a Rómeó és Júliát adták elõ az iskola drámatagozatos növendékei.

Fergeteges vívójelenetek. A Medgyaszay Ház színpada kevés is lett volna ehhez, a nézõtérbe nyúlt ezért a játék. A közönséghez fizikailag is közelebb jutva.
Is, hiszen a diákszínészek – a másodéves drámatagozatosok és a több éve a Piarista Diákszínpadon játszó lányok-fiúk – korban igencsak közeliek a beavató foglalkozások nyolcadikosaihoz. Éppúgy, mint a tizennégy évét még be nem töltött Júliához.


 Több éve: a Kanizsa Hetilap hírt adott már A három fa legendája 2008-as elõadásáról. A 2009-es Jeanne d’Arc-jukról (Anouilh: A pacsirta) Az országnak rád van szüksége címmel. És a tavalyi Vitéz lélek (Tamási Áron) bemutatójukról Házépítésre való idõ címmel.
Közelebb jutva, hiszen Mihály Péter rendezõ, mesterség-tanár (zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház) rendre kérdéseket tett fel a nézõknek. – Vannak ma is ilyen fiúk? – Vannak, csak kard nélkül. – Nemtörõdöm. – vélték Capuletnérõl. – Buli van. – Akkor te is olyan Benvolio-féle bulizós vagy. – állapította meg a Lõrinc barátot is alakító rendezõ.
Az erkély jelenet (Ó, Rómeó, mért vagy te Rómeó?) bravúrja koncentrációs feladatot is jelentett a diákszínészeknek. Hiszen megannyi Júlia és Rómeó között osztotta szét a szöveget a rendezõ. Mondaton belül is zökkenõ nélkül vették át egymástól a szót. Ami a hallgatókat – akik mindvégig feszülten figyeltek – azért kissé meglepte. Kapkodták a fejüket.
Kérdések. Kár, hogy véget ért, maradtunk volna. A végén a nézõknek lehettek volna kérdéseik. Továbbgondolásra, tovább beszélgetésre indított a darab, hiszen, akár mindennapjainkban, komédia és tragédia együttélésének lehettünk tanúi.
Rozáliádat, egyetlen szerelmed, Már elfeledted? Lám, ifjak szerelme Nem is a szívekbe gyúl, csak a szemekbe. – így Lõrinc barát. Ki ismeri ma már Rózát? Akirõl Rómeó azt hitte, szerelmes belé. Lehet, mi sem elsõre találjuk meg az igazit?
Hol vagytok, Montague és Capulet? Lám, büntetésül gyûlölségtekért Az Ég bosszúja szerelemmel ölt. – Verona hercegének zárszavára ma Csézy dala rímel: Nem a gyûlölet, a gyávaság, csak a szeretet az, ami visz tovább…
Beavató foglalkozások. Ugyanis a múlt pénteki két elõadást még kettõ követi február 13-án. Mindig fájt a szívem, hogy a nem csekély munka eredményét csak kevés nézõ, kevésszer élvezheti. A beavató foglakozásoknak hála egyben a drámatagozathoz is kedvet keltett ez a csapat: Oláh Norbert, Horváth Márk, Németh Ádám, Kovács Sándor József, Mihály Péter, Nagy Viktória, Balázs László mv., Varga Odett, Dernánecz Daniella, Nagy Viktória, Bogdán Veronika, Szabó Alíz, Kereszty Ágnes, Rafael Mózes.
Köszönjük.
P.J.2012-02-09 19:45:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül