Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55984053    
Honlapkeszites

Csaknem másfél milliárd forintos támogatást nyertek zalai pályázók

Csaknem másfél milliárd forint összegû támogatást nyertek az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) nyugat-dunántúli forrásaiból zalai pályázók - közölte a Zala Megyei Közgyûlés elnöke Zalaegerszegen sajtótájékoztatón szerdán.


Manninger Jenõ elmondta: a telephelyfejlesztést szolgáló pályázaton 22 nyertes projektnek együttesen 908 millió forintot ítéltek meg, 10 turisztikai fejlesztés esetében közel 376 millió forintot, míg három települést érintõ rekultivációs programokra 117 millió forintot nyertek zalai pályázók. A telephelyfejlesztések révén 458 munkahely megtartására és 151 új álláshely létrehozására nyílik lehetõség a megyében.
A nagyobb léptékû nyertes beruházások közül említést tett a hátrányos helyzetû letenyei kistérségben az Antal Forgácsoló Kft. új gyártócsarnokának építésérõl, amelynek 235 milliós beruházásához 94 millió forint támogatást nyertek. A Pölöskei Szörp Kft. 201 millió forintból fejleszti a telephelyét, amelyhez 100 millió forintos támogatást biztosít az ÚSZT, míg a keszthelyi Coco House Kft. édesipari üzemének 98 milliós fejlesztéséhez 49 millió forintos forrás jutott.
A turisztikai fejlesztések közül kiemelte a zalaegerszegi Hotel Arany Bárány konferenciateremmel és wellneszrészleggel történõ bõvítését, amelynek 261 millió forintos beruházásához 130 milliós támogatást nyertek. Zalakaroson a Gránit Gyógyfürdõ 125 millió forintból vízi gyermekvilágot és kalandparkot alakít ki, amelyhez 50 milliós forrást biztosít a pályázat. Keszthelyen repülõmakett múzeumot és szimulátorközpontot építenek mintegy 50 milliós invesztícióval, s ehhez 25 millió forintot nyert a beruházó az ÚSZT pályázatán.
A Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás Egervár, Padár és Pusztamagyaród területén egy-egy elhagyott hulladéklerakó rekultivációjára nyert zalai pályázóként összesen 117 millió forintos támogatást a mintegy 130 milliós értékû munkálatokhoz - részletezte Manninger Jenõ.
Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke arra is kitért, hogy tavaly 15 pályázati felhívás keretében mintegy 22 milliárd forint összegre írtak ki pályázatot a régióban, s ezek közül már csak három nincs lezárva. A nyertesek számára felgyorsultak a szerzõdéskötések, a források kihelyezése pedig a határidõk szûkítésével és az átfutási idõ rövidítésével lendületesen nõtt.
Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a kormányhivatalnak nem meghatározott feladata, de munkatársaival törekszenek arra, hogy az ÚSZT-vel kapcsolatos információkat a hivatal honlapján és fórumok keretében is eljuttassák az érintettekhez. Hozzátette, hogy Zalában, segítségképpen az ÚSZT keretében megvalósuló fejlesztéseknél, vagy befektetõk számára soronkívüliséget biztosítanak a hatósági ügyintézések során.

 

MTI - Kanizsa2012-01-25 19:33:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül