Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415311    
Honlapkeszites

A Magyar Kultúra Napja a Halisban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából az intézmény szolgáltatásait bemutató kiállítással ünnepeltek a Halis István Városi Könyvtárban. A Himnusz születésnapjához kapcsolódóan ajánlották a látogatók figyelmébe mindazokat a kulturális értékeket, szolgáltatási újdonságokat, melyek a könyvtár jóvoltából, vagy közremûködésével váltak könnyen hozzáférhetõvé. Mindezekkel az itt élõk kulturális, tanulási, tájékozódási lehetõségei bõvültek.

Czupi Gyula igazgató felhívta figyelmet az új katalógusra, a könyvtár Facebookos oldalára, ahol a Gyermekkönyvtár és Olvasótábor csoportjában is elindult a párbeszéd és a programszervezés. Továbbá a 2012-ben 150 éve indult lap, a Zalai Közlöny digitalizált változatára, melynek mára mind a 70 ezer oldala (1862-tõl 1945-ig) elérhetõ a könyvtár www.zalaikozlony.nagykar.hu honlapon. 


 Zala elsõ újságjának, a Zalai Közlönynek a digitalizálását az 1900-1904-es évfolyamokig 1999-ben kezdték el. Bár a Nagykanizsán kiadott Zala megyei lap elsõ számai 1862-ben láttak napvilágot, a digitalizálást nem a kezdõ évfolyamokkal, hanem a legkeresettebbekkel indították el. A város levéltára a II. világháború során leégett, anyagának nagy része elpusztult, így a Zalai Közlönyben írtak értéke megnõtt. Az internetes változat a város és a világ minden szegletében elérhetõvé teszi a korábban gyûjteményükben csak egyetlen mikrofilm formában olvasható közlönyt. A digitalizálást a pályázati forrásoktól függõen tovább folytatják majd.
Egy kísérlettel is éltek, a hagyományos régi polcok átszerelésével így másképpen mutatják meg a könyveket, s bíznak benne, talán ez is kedvet hoz a kulturális javak igénybe vételéhez. Az innovatív elhelyezéssel a könyvek kitettsége megnövekszik, a kerekesszékkel érkezõ látogató a legalsó és legmagasabb polcot is eléri. A legalsó polc döntött, nem kell melléguggolni. A leselejtezett, 50 forintért megvásárolható könyvek a bejáratnál láthatók az átalakított polcokon.2012-01-24 11:13:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül