Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416580    
Honlapkeszites

A magyar kultúra napja - Programok Zala megyében

Képzõmûvészeti kiállításokkal, gálamûsorokkal, irodalmi vetélkedõvel ünnepelnek és kulturális kitüntetéseket adnak át magyar kultúra napja alkalmából Zala megyében.


 A megyeszékhelyen az Apáczai Csere János Általános Mûvelõdési Központ diákjai már hét elején kézhez kapták a Himnusz születésével, a pályázati kiírással, Kölcsey Ferenc, Erkel Ferenc életével kapcsolatos feladatlapokat - mondta el Kelemen Gyula, a rendezvény szervezõje. A gimnazisták többsége hibátlanul oldotta meg a feladatsort, így sorsolással választják ki azt a három játékost, akik pénteken, az ünnepi mûsor keretében szóban is összemérhetik tudásukat.
A Gönczi Galériában ugyancsak pénteken mutatják be Kun Éva keramikusmûvész Körkép címû kiállítását, a Hevesi Sándor Színházban pedig a 2011-es év emlékezetes pillanatait megörökítõ sajtófotó kiállítás nyílik. A Katona Tibor, Ohr Tibor, Pezzetta Umbero, Seres Péter és Varga György csaknem száz fotóját bemutató tárlat február 21-ig tekinthetõ meg a színház elõcsarnokában.
Vasárnap, a magyar kultúra napján a megyeszékhelyen élõ képzõmûvészek alkotásaiból nyílik kiállítás a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A szobrokat, festményeket, grafikákat felvonultató II. Zalaegerszegi Szalon február 17-ig lesz látható. A Hevesi Sándor Színházban A magyar kultúra kiválóságai - történelmi arcképcsarnok címmel nyílik kiállítás. A gálaesten az Énekmondó Együttes elõadásában Zala megyei, muravidéki költõk megzenésített versei hangzanak el, fellépnek a színház mûvészei és ekkor adják át a Kultúra Mecénása díjat is.
Nagykanizsán a rendezvénysorozat nyitányaként Z. Soós István festõmûvész alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken a Képzõmûvészetek Házában. A nagykanizsai születésû mûvész csaknem félszáz olaj- és temperafestményét bemutató tárlat március végéig lesz nyitva.
Szombaton a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban Borban az igazság, szívünkben a vígasság címmel a Balaton Táncegyüttes ad mûsort. Vasárnap zenés mesejátékot mutatnak be és kézmûves játszóházba várják a gyerekeket.
Az MTI kérdésére Horváthné Gelencsér Edit mûvelõdésszervezõ elmondta; a farsang idõszakában vagyunk, így a játszóházban is ennek jegyében készülnek majd a rongybabák és az álarcok. Mint fogalmazott, a népi játékok és a mesekincs is a magyar kultúrához tartozik és így legalább a gyerekek is részesei lehetnek az ünnepnek.
Keszthelyen a magyar kultúra napján, vasárnap adják át a Pro Kultúra Keszthely díjat a Balaton Színház Simándy Termében. Az ünnepi mûsorban a Balaton Kamarakórus a 130 évvel ezelõtt született zeneszerzõ tiszteletére Kodály Zoltán mûveket ad elõ, énekel Bányai Júlia Keszthelyrõl elszármazott énekmûvész, zongorán közremûködik Zita Tschirk és Farkas Berta.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

 

MTI - Kanizsa2012-01-20 11:22:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül