Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396868    
Honlapkeszites

JazzLand 2007.
Tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a cserfõi JazzLand Fesztivál. Az esemény idõtartama alatt nemcsak az évszázados melegrekord dõlt meg, hiszen a hõség ellenére, mintegy ezernégyszázan voltak kíváncsiak a háromnapos monstre rendezvénysorozatra, ami szintén rekordnak számít.

A fesztivál nyitó zenekara a Kanizsa Big Band volt. A Farkas Ferenc Mûvészeti Iskola tanáraiból, volt és jelenlegi tanítványaiból álló formáció Vámos Béla vezetésével színvonalas standard feldolgozásokkal hangolta rá a közönséget a további koncertekre. Rövid technikai szünet után a Babos Project Special következett. A zenekarvezetõ közép-kelet európai népzene és az improvizatív jazz ötvözeteként definiálta zenei stílusukat. Nincs okunk kételkedni a gitáros különbözõ etnikumok zenéjében való jártasságáról, de a zenei motívumok hallatán, a földrajzi ismeretein még lehetne mélyíteni. Az együttesben játszó Szakcsi Lakatos Róbert méltán nyerte meg a Montreux-i jazz-zongora versenyt. Lenyûgözõ játékával hamar magával ragadta a közönséget. Igazi tehetségnek bizonyult az énekes Veres Mónika mellett, a dobokon játszó mindösszesen húszéves Balogh László is. Éjféltõl az est sztárvendége Doug Hammond dobos és énekes, valamint zenekara lépett a színpadra. Az akusztikus quartettben Igor Lumpert szaxofonon, Stephen Wood bõgõn, Peter Tuschner trombitán játszott. A kitûnõ hangulatú koncertet Jam Session követte.
A rendezvény második napján kitûnt, hogy a színpadon három generáció képviselteti magát és bizony szépszámmal akad igazi tehetség a fiatalok körében. Ezen állítást támasztja alá a Jazzlectic zenekar. A Borbély Miklós altszaxofonos, Gayer Mátyás zongorista, Farkas Norbert bõgõs és Somos Péter dobos alkotta együttes kiforrott, igényes produkcióval lepte meg a közönséget. Vélhetõen szép jövõ áll a fiatalokból álló zenekar elõtt, mivel fennállásának egy éve alatt megnyertek egy országos jazz-zenekari tehetségkutató versenyt és több koncertet adtak az országhatárokon túl is. Talán a világ legfiatalabb jazz muzsikusa Tiborcz Iván triójában lépett színpadra, a kilenc éves Hodek Dávid dobos, aki Komárnóból érkezett. A fesztivál „korelnöke” életének harmadrészét intenzív dob tanulással töltötte Jávory Vilmosnál. A fiatal muzsikus korát meghazudtoló technikával, fegyelmezettséggel járult hozzá a házigazda zongorista Tiborcz Iván és a bõgõs Stephen Wood sikeréhez. A második nap, talán az egész fesztivál legkiemelkedõbb, legegységesebb produkcióját az éjféltõl színre lépõ Borbély Mûhely nyújtotta. Borbély Mihály szaxofonos együttesében Szabó Dániel zongorázott, Horváth Balázs bõgõzött és Baló István dobolt.
A zenekar nemrégiben vette át „Az év jazz együttese”- ként, az eMeRTon díjat, ugyanis a „Meselia Hill” címû albumuk az év jazzlemeze lett. A koncertet követõen hajnalhasadtáig, pontosabban zöldhajnalig ismét örömzenélés volt.
A fesztivál zárónapját Fekete Kovács Kornél ( trombita) együttese nyitotta meg. Mint megtudtuk László Attila gitáros, Lattman Béla basszusgitáros, Nagy János zongorista és Borlai Gergõ dobos az idei Jazzland alkalmából alkotott zenekart. Rutinos zenészek lévén, akik többé-kevésbé már muzsikáltak együtt, egységes zenekar képét nyújtották, méltán érdemelték ki a közönség elismerését. Ezt követõen a fesztivál sztárvendége a kétszeres Grammy-díjas Randy Brecker trombitás a Kém Sándor Project-el lépett a színpadra. A Hollandiában élõ Kém Sándor bõgõs nemzetközi zenekarral érkezett, melyben Stan Mitrovic szaxofonozott, Ratko Zjaca gitározott és Benoit Martiny dobolt. Az ismert standart darabokat megszólaltató zenekar produkcióit, magas szintû hangszerszólók színesítették. A látvány, a show, a zene együtt volt a színpadon. A közönség vastapssal kért és kapott ráadást. Amolyan levezetésként a pécsi zenészekbõl és zenetanárokból álló Six For You közismert melódiákkal zárta a hivatalos programot.

Czene Csaba2007-09-06 09:54:53


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül