Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044832    
Honlapkeszites

EKF - Magyar hónapot is rendeznek Mariborban

Kiállításokkal, koncertekkel és irodalmi esttel magyar hónapot rendeznek februárban Mariborban az Európa Kulturális Fõvárosa (EKF) rendezvénysorozat keretében - mondta el az MTI-nek a hét végén a szlovéniai városban Magyarország ljubljanai nagykövete.


Szent-Iványi István emlékeztetett, hogy a magyar vonatkozású események már pénteken megkezdõdtek: két kiállításon magyar alkotók mûvei is középpontba kerültek. Finn, észt és magyar mûvészek munkáit - köztük Makovecz Anna mûveit - textil- és ékszerkiállításon tekinthetik meg a Mariborba látogatók, míg egy másik tárlaton a három országból 28 képregényrajzoló alkotásai láthatók.
Februárban magyar hónap lesz az EKF programsorozat jegyében a 120 ezres Dráva-parti városban - folytatta a nagykövet. Mint ismertette: kiállítást rendeznek Victor Vasarely alkotásaiból, megnyitnak egy Zsolnay-kincseket bemutató tárlatot, az Antal-Lusztig-gyûjtemény becses darabjai is láthatóak lesznek, továbbá Budapest Positive címmel a Pro Cultura Urbis alapítvány tárlata is megnyílik a nagyközönség számára.
A magyar kultúrmisszió jegyében lép fel a Baltic-Hungarian Jazz Quartett - Oláh Kálmán és Barcza Horváth József közremûködésével -, valamint koncertet ad Bogányi Gergely és Lajkó Félix is.
A 2010-es EKF-város, Pécs közremûködésével a Jelenkor folyóirat irodalmi estjét tartják február 17-én, alig egy héttel késõbb pedig a zalaegerszegi Griff Bábszínház vendégjátékaként elevenedik meg Mariborban János vitéz története.
A hétvégén tartott maribori nyitórendezvényeken jelen volt Szalay Tamás, a 2010-es pécsi EKF év programigazgatója, jelenleg a Zsolnay Örökségkezelõ Kft. nemzetközi igazgatója. Mint az MTI-nek elmondta: a maribori Zsolnay-kiállítás nem hagyományos kerámia bemutató lesz, hanem a gyár történetét tárja fel a kiállított tárgyakkal, egyúttal bemutatja azt a fordulatot is, ahogyan a gyárból kulturális negyed vált. A Jelenkor folyóirat estjével kapcsolatban megjegyezte, hogy a pécsi és maribori szervezõk már 2009 óta együttmûködnek, és a tavalyelõtti EKF év alatt is több közös programban vett részt a két város.
A látványos fényjátékkal és lézershow-val megnyitott Maribor 2012 rendezvénysorozatra megérkezett kerékpárjával a Pécsett élõ Simon Wintermans is. A holland férfi az elmúlt években biciklijével mintegy 10 ezer kilométert tekerve bejárta az aktuális kulturális fõvárosok közötti utat, ennek folytatásaként érkezett a szlovén városba, és azt tervezi, hogy az idei év másik fõvárosába, a portugál Guimaraesbe is elkerékpározik.
A magyar határtól mindössze 80 kilométerre fekvõ Mariborban 21,5 millió eurós költségvetésbõl megvalósuló egész éves programsorozat eseményeirõl a www.maribor2012.eu oldalon tájékozódhatnak az érdeklõdõk.

 

MTI - Kanizsa2012-01-15 14:33:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül