Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55315100    
Honlapkeszites

Népszavazási igen-nem 2.

Lassú mondatok, s ami mögöttük van - vagy utánuk

– Jelentõsen megnõtt a szociális népszavazás tétje, miután az elmúlt napokban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek – ha igazak – tovább ronthatják az emberek életét – állapította meg keddi sajtótájékoztatóján Bene Csaba, a Fidesz frakcióvezetõje.

– 2006-ban még minden párt egyetértett abban, hogy nem lesz vizitdíj, tandíj és kórházi napidíj sem, s az emberek elsöprõ többsége erre a programra adta a voksát. Ehhez képest mindhármat bevezette a kormány – mondta a frakcióvezetõ. – Az emberek elsöprõ többsége ma sem ért egyet a vizitdíjjal, a tandíjjal vagy a kórházi napidíjjal. Az elmúlt napokban a vizitdíj és a tandíj megemelésérõl szóló hírek láttak napvilágot. 2006-ban még tagadták, hogy bevezetnék ezeket, ma pedig az emelést tagadják. Vajon mire számíthatunk ezek alapján?


Bene Csaba emlékeztetett arra: 2002. április tizenegyedikén Lendvai Ildikó még azt mondta: „Lassan mondom, hogy az ország minden választópolgára megértse, megértse Orbán Viktor is: nem lesz tandíj.” Bene Csaba folytatta a hiteles nyilatkozatok sorát, ezúttal a kisebbik kormánypárt egyik képviselõjének szavaival:

– Sándor Klára 2006. február tizennegyedikén ígérte, hogy „az SZDSZ nem akar tandíjat bevezetni”, s Arató Gergely is csatlakozott a be nem váltott ígéretek sorába, amikor 2006. március 9-én ezt nyilatkozta: „Ami a tandíjat illeti, ebben nekünk is egyértelmû az álláspontunk, szeretnénk fenntartani az államilag finanszírozott helyek jelenlegi rendszerét”. Manherz Károly 2008. február 18-án a következõket mondta: „Léteznek a Magyar Nemzet által közölt alternatív tandíjjavaslatok, amelyek a jelenleginél is kedvezõtlenebb rendszer bevezetését szorgalmazzák”. Ezek után kérdés, mire számíthatunk. A népszavazással nemcsak az értelmetlen sarcoktól szabadulhatnak meg az emberek, hanem azt is megakadályozhatják, hogy a terhek tovább emelkedjenek. A vizitdíjnak is hasonló a története. Kökény Mihály 2006. március 16-án a következõket mondta: “még egyszer megerõsítem, hogy sem a kormány, sem az MSZP programjában a fizetõs szolgáltatások bevezetése nem szerepel”. Vojnik Mária ehhez tette hozzá április 16-án, hogy “az MSZP nem teszi fizetõssé az egészségügyet, az MSZP nem adja el a kórházakat”. Kuncze Gábor pedig hosszasan fejtegette április 4-én: “a jelenleginél nem kell többet fizetni az egészségügyi szolgáltatásokért. Mindenkinek jár majd ez, ugyanúgy, ahogy eddig, csak más módon szervezzük meg a rendszert. Minden olyan megjegyzés, ami arról szól, hogy fizetõssé akarják tenni az egészségügyet (...), egyszerûen hazug állítás”. 2006-ban tehát még a kormánypolitikusok cáfolták, hogy vizitdíjat akarnak bevezetni, mégis megtették.

Bene Csaba kijelentette: ha biztosra akarunk menni, akkor március kilencedikén igennel kell voksolnunk a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésére, mert eddig a kormány részérõl már többször is tapasztalhattuk, amit cáfoltak, azt késõbb mégis megtették.

Horváth Attila

Kóka ismét adócsökkentést ígér

Adóreform-alapot hozna létre az SZDSZ, akik azt javasolják koalíciós partnerüknek, hogy az ebben a többletadókból összegyûlõ pénzt semmi másra ne lehessen költeni, csak a költségvetési hiány és az adók csökkentésére – közölte Kóka János elnök egy online sajtótájékoztatón. A politikus szerint meg kell állapodni egy adóprogramban, mert Magyarországon a gazdaság szereplõi túl vannak adóztatva.

A tavalyi esztendõt értékelve az SZDSZ elnöke azt mondta, 2007 a liberális fordulat éve volt. Kitért a felsõoktatás átalakítására, amelyet úgy jellemzett, hogy a Magyar Bálint által megkezdett reform európai szintre emeli az egyetemeket és a fõiskolákat. A tandíjat Kóka a felsõoktatási reform egyik legfontosabb elemének nevezte, amely megteremti az öngondoskodást, miközben az intézményeket is új bevételi forráshoz juttatja.

Az egészségügyi reform elindításával szerinte „fordulatra kényszerítették a szocialista matuzsálemet, az évtizedek óta tehetetlenül romló magyar egészségügyet.”

A március 9-ei népszavazás kapcsán Kóka János arra buzdított, hogy minél többen szavazzanak nemmel a referendumon.

A politikus „fideszes rágalomkampánynak” nevezte azt a bejelentést, hogy a kormány fel akarja emelni a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivõje a Kóka János által elmondottakra úgy reagált: Kókának csak azt kellett volna tisztáznia, hogy milyen minõségében is tartott sajtótájékoztatót?

Horváth Attila2008-03-04 12:56:08


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül