Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314825    
Honlapkeszites

Gyurcsány: szociális arcú kapitalizmust!

Tagtoborzó kampánykörút keretében lakossági fórumot tartott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a nagykanizsai Honvéd Kaszinóban. A Tükörteremben megjelenteket és az egykori miniszterelnököt Bárdosi Gábor szervezõ köszöntötte, majd Baracskai József országgyûlési képviselõ és Niedermüller Péter alelnök szólt a hallgatósághoz. Az érkezésekor felállva tapsoló közönség elõtt, a programismertetõ mellett volt egy kis „orbánozás”, „matolcsyzás”, "kövérezés" és szó esett a volt miniszterelnök önsorspusztító életébe viszonylag korán belehaló édesapjáról is.

Hogy milyen világot szeretne a Demokratikus Koalíció? Arról Gyurcsány Ferenc így vélekedett: egy önmaga múltjával megbékélni tudó, a jövõjével kapcsolatosan ambiciózus világot, ha úgy tetszik, egy szociális arcú kapitalizmust. Ez az, amiben nagyon mások, mint bárki a Magyar Parlamentben, s nincs kétsége afelõl, hogy hosszú távon nekik lesz igazuk. Egyszerûen azért, más nincs más lehetõség.


 A Demokratikus koalíció elnöke készséggel állt az újságírók rendelkezésére is. Villáminterjúnkat Gyurcsány Ferenc így kezdte: 

- Látjuk, hogy hiába nem elégedettek sokan a kormánnyal, az ellenzék támogatottsága mégsem növekedett. Azért, mert nem elégedettek az ellenzékkel sem. Ilyenkor nincsen más lehetõség, mint az ellenzéken belül mutatni új irányokat. Most olyanok is jönnek hozzánk, akik soha nem voltak párttagok, nem szavaztak az MSZP-re.
- A demokratikus koalíció mennyiben más, mint az MSZP?
- Ez egy polgári, nyugatosabb jelenség. Nem azt mondja, hogy forduljunk balra, hanem hogy úgy álljunk középen, hogy közben nyitottak legyünk balra. Praktikus oldalról megközelítve: amit 2006 után csináltunk reformot egészségügyben, oktatásban, azt nagyon pozitívnak gondoljuk, de mszp-s barátaink ehhez inkább kritikával viszonyulnak. Az elmúlt idõszakra visszatekintve azonban nincs más út, mint azt az irányt folytatni, amit 2006-ban elindítottunk. Akkor, ahhoz nem volt többség, de ma már olyanok is támogatnák, akik akkor inkább elnézték.
- A bal oldalon nagyon sok civil szervezõdés is megjelent, például a 4K. Ez, illetve ezek mennyiben akadályozhatják a bal oldal választási sikerét. Lehet-e ez probléma?
- Ha nagyon szétdarabolódunk, akkor igen, mert töredékes lesz. Ráadásul a 4K már pártként jelent meg. A választásokon pártok tudnak indulni. Az Egy millióan a sajtószabadságért vagy a Szolidaritás nevû szakszervezeti mozgalom nem párt, így legfeljebb támogathat valamilyen pártot. Ha sok szereplõs a Fidesszel szemben álló oldali centrista irányzat, akkor az a feladat, hogy akár megõrizni az önállóságát az egyes pártoknak, de a választásra erõs, szoros együttmûködést kell kötni. Ez persze nem könnyû, hiszen önzés, és félelem a másiktól mindenkiben van. Ugyanis amelyik kis párt nem fog együttmûködni, az véleményem szerint el fog bukni.

Kanizsa Hetilap – Helikon Rádió

További képek a galériában.2011-12-07 11:30:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül