Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320195    
Honlapkeszites

Pénzbírságot kapott a bödeházai polgármester a tömeges bejelentkezések kapcsán

Közokirat-hamisítás bûntette miatt a Zala megyei Bödeháza polgármesterét jogerõsen 275 ezer forint pénzbüntetésre, négy társát szintén pénzbírságra, többeket pedig próbára bocsátásra ítélt kedden a Lenti Városi Bíróság. A független Büki László és további 28 vádlott ellen november 24-én kezdõdött és három tárgyalási napon át tartott a per közokirat-hamisítás vádjával, miután a januári idõközi polgármester-választás elõtt tömegesen jelentkeztek be a kisközségbe olyanok, akik valójában nem ott éltek.
A bíróság jogerõs ítéletével bûnösnek találta a polgármestert 21 rendbeli, bûnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bûntettében, mert 21 rokonának, ismerõsének írta alá a lakcímbejelentõjét, hogy az idõközi választáson szavazni tudjanak. Büki Lászlónak ezért 275 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie.
A 22. rendû vádlott Kiss Róbertre 175 ezer, a 20. rendû Kiss Ferencre 150 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a lenti bíróság, miután õk három, illetve két embernek írták alá a hamisnak bizonyult lakcímbejelentõket. Két további vádlottnak - akiket korábban már más ügyben jogerõsen elítélték - szintén pénzbüntetést, fejenként 125 ezer forintot kell fizetniük.
Az ügyben szereplõ további 24 vádlott esetében - õk többségében Büki László otthonába jelentkeztek be - a bíróság két év próbára bocsátás mellett döntött. A perben mind a 29 terhelt elfogadta az elsõfokú bíróság ítéletét, így az jogerõssé vált.
Az ítéletek indoklásában elhangzott: nem fogadható el védekezésként, hogy az országban több helyen is elõfordultak hasonlóan tömeges bejelentkezések, de ezeknek nem volt büntetõjogi következményük. A vádlottak egyértelmûen jogsértést követtek el azzal, hogy a választás befolyásolása érdekében hamis lakcímbejelentéseket tettek, vagy abban segédkeztek.
A záró tárgyalási napon az ítélet kihirdetése elõtt a bíróság tanúként hallgatta meg a feljelentõt, Káldi Lászlónét, aki az ellenérdekû polgármesterjelölt volt. Meghallgatásakor és az iratok ismertetésekor is elhangzott: az õ rokonai közül kilencen szintén a választások elõtt jelentkeztek be a településre állandó lakosként.
A kevesebb mint 50 lakosú Zala megyei Bödeházán az év elején negyedszerre sikerült csak polgármestert választani, miután a korábbi fordulók eredményét - éppen a tömeges bejelentkezésekkel összefüggõ befolyásolás miatt - a bíróság is érvénytelenítette. A múlt év õszén szavazategyenlõség miatt eredménytelen, majd háromszor megismételt választás jogerõs eredményeként a független Büki László lett ismét a kistelepülés polgármestere.
A Zala Megyei Fõügyészség a vádemeléskor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a büntetõ törvénykönyv rendelkezései szerint jogerõs pénzbüntetés esetén mentesül az elítélt a hátrányos jogkövetkezmények alól, vagyis továbbra is büntetlen elõéletûnek számít.

 

MTI2011-12-07 10:59:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül