Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51112327    
Honlapkeszites

A múzeumba tervezik: patkók a falon

A Kanizsai Múzeumért Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Polay József ismertette a jövõ év terveit, melyekkel erõsíteni szeretnék a nagykanizsaiak identitását, és érdekesebbé tenni az érdeklõdõk számára a várost és a múzeumot.

A kuratóriumi gyûlést követõ tájékoztatón dr. Polay József elmondta, támogatják a múzeum vezetésének javaslatára a kórházkápolna ablakainak restaurálását. Szent Erzsébet helyreállított képét már tavaly átadták, most a Szent Lujzát ábrázolót szeretnék felújítani. Összesen tíz darab ablakszem maradt meg, ebbõl három tábla állítható össze. Az ablakok 1945-ben, a temetõ bombázásakor rongálódtak meg, az 50-es években otthagyták félig kirobbant állapotban, majd a város az 1956-os forradalom alatt szerezte vissza. Azóta a sekrestyében álltak.


Ezen kívül egy könyv elkészítését tervezik, amely olvasmányos formában foglalkozik Nagykanizsa történetével, a híres emberekkel. A kötet bemutatása, és az iskolákba való kiküldése õsszel lenne. Ezt követõen novemberben vetélkedõt szerveznének a város történetébõl a diákok részére. A könyvön kívül más városunk történelméhez kapcsolódó tárgy elkészítése is tervben van, amelyekrõl februárban döntenek majd.
Reményeik szerint a jövõ évben elkezdhetik a virtuális vár számítógépes program megvalósítását is, amely egy olyan érdekes nóvum lehet a múzeum életében, amely mindenki számára bemutatja a várat.
Fejetlen fehér mén patkója címû történetre építve 2012 márciusára szeretnének kivitelezni egy falat a múzeumudvarban, amelyre mindenki kiszögezheti a helyben vásárolt patkóját. Mindenki, aki szerencsére, gazdagságra vágyik, vagy szeretne visszatérni a városba. Ugyanis a nagykanizsai történet szerint 1690-ben, amikor a várat visszafoglalták, az utolsó török basa elásta az általa összeharácsolt kincseket, levágta fehér ménjének a fejét és a vért ráfolyatta az elföldelt kincsekre a következõ felkiáltással: „Visszajövök még Kanizsára”. Tette mindezt azért, hogy rajta kívül senki ne találhassa meg az értékeket. A babonás lakók éjjelente hallani vélték a fehér ló vágtájának hangját. Patkókat is találtak azon a területen. Ezen legenda képezi a jövõ év közepére tervezett esemény alapját.
Továbbá közzé tettek egy felhívást is. Szeretnének egy régi kanizsai történetgyûjtõ versenyt rendezni, és ennek segítségével történeteket gyûjtenek. A múzeumhoz eljuttatott történetek közül a zsûri kiválasztja a legjobbakat, amelyekrõl lehet szavazni. A verseny végén a legjobb hármat díjazzák. Az összegyûlt történeteket könyv formájában megjelentetnék. Kérik, hogy a történeteket a múzeumhoz juttassák el, akár személyesen, e-mailben (tgym@zmmi.hu) vagy annak facebook oldalán keresztül 2012 májusáig.
V.M.2011-12-01 12:20:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül