Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51089076    
Honlapkeszites

Fõszerepben a hagyomány ápolása

Hetedik alkalommal rendezték meg, ezúttal Letenyén, a Szép Zalában születtem… Hagyományõrzõ közösségi pályázat gálamûsorát. A program célja, hogy Zala megye településein felelevenítsék, összegyûjtsék a népi hagyományokat, és ezzel elõsegítsék azok ápolását, õrzését. Az eseményen ezúttal 18 egyesület lépett színre öt kategóriában.


A közösségek, egyesületek olyan népi életformához kötõdõ, abban gyökerezõ írott, képi, tárgyi anyagokkal vagy népszokások felelevenítésével pályázhattak, amelyek a település életében jelentõs szerepet játszanak. A tavasszal kiírt pályázatra beadott írásos munkákat a bíráló bizottság elõzsûrizte, és 18 produkciót választott ki. -Ezekre a csoportokra mindenkor és mindenhol számítani lehet. A megye bármely olyan hagyományhoz kötõdõ rendezvényén részt vállalnak, ahol a saját településük hagyományainak ápolása van a fõszerepben- mondta Konczér Katalin, a Zala Megyei Közmûvelõdési Intézmény igazgatója.
A fellépõ egyesületek produkciói közül 14 színpadi jelenetként, 4 pedig filmanyagként került a közönség elé ünnep, népszokás; jelentõs helyiek-település története; paraszti munkafolyamatok; sírkert gondozása és történelmi-társadalmi témakörökben.
Az est végén több kategóriában jutalmazta a zsûri a számos kistelepülésrõl érkezõ mûvészeti csoportokat. A bíráló bizottság tagjai Kiss Gábor, a Deák Ferenc Könyvtár igazgatója, Káli Csaba, a megyei levéltár igazgatója, dr. Kostyál László, a Zala Megyei Múzeum Igazgatóságának igazgatóhelyettese és Tompagábor Kornél, a Hevesi Sándor Színház rendezõje voltak. A Zala Megyei Közgyûlés, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Zala Megyei Levéltár, a Hevesi Sándor Színház és a Zala Megyei Közmûvelõdési Intézmény által meghirdetett pályázaton a Letenyéért Közéleti Egyesület elsõ helyezést ért el történelmi-társadalmi témakörben, mivel életszerûen dolgozták fel azt, hogy egy halálos fenyegetés hogyan válik társadalmi eseménnyé. A legjobb nõi alakítás díját Kovács Vilmosnénak, a lakhegyi Hagyományõrzõ Egyesület tagjának, a legjobb férfi alakításért járó jutalmat pedig Pataki Istvánnak, a letenyei egyesület szereplõjének ítélték.
V.M.2011-11-21 09:39:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül