Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338413    
Honlapkeszites

Óriási üzleti lehetõségeket lát Ázsiában Nádasi Tamás az Aquaprofit elnöke

Kiemelkedõ üzleti potenciált lát Ázsiában a vízhez kapcsolódó tanácsadással, tervezéssel, kivitelezéssel is foglalkozó Aquaprofit Zrt. elnöke, Nádasi Tamás, aki november elején tagja volt a Schmitt Pál köztársasági elnököt Azerbajdzsánba, Türkmenisztánba és Üzbegisztánba elkísérõ üzletemberek csoportjának.


Nádasi Tamás az MTI-nek elmondta, hogy ezekben az országokban óriási érdeklõdés fogadta a delegációt. Több miniszterrel, miniszter-helyettessel is tárgyaltak, és úgy vélte a magyar vállalkozások jó eséllyel indulhatnak e nyersanyagban gazdag országok tenderein.
A Magyarországon piacvezetõ Aquaprofit, amely a vízzel kapcsolatos valamennyi területen tevékenykedik (víz és szennyvíztisztítás, ásványvíz-kutatás, termálfürdõ beruházásnál tervez, tanácsot ad és kivitelez, árvízvédelmi rendszereket tervez) jó kilátásokkal indulhat hamarosan például Türkmenisztánban egy vízkezelési projekten, amely az elnök reményei szerint akár a jövõ tavasszal meg is indulhat.
Nádasi Tamás hangsúlyozta, hogy a magyar és a nyugat-európai piac ugyan beszûkült a válság nyomán, de ezekben a nyersanyagban gazdag országokban kiváló üzleti lehetõségek nyílnak meg a magyar vállalkozások elõtt is. Bár a tendereken német, francia és olasz cégekkel kell felvenni a versenyt, az Aquaprofit és partnercégei tapasztalata, tudása és referenciái megfelelõ muníciót jelentenek - mondta. Nádasi Tamás szerint segítséget jelent a Magyarország és ezen országok közötti jó politikai kapcsolat is, amelyet tovább erõsített a köztársasági elnöki látogatás. A cég elnöke ebbõl a szempontból mérföldkõnek nevezte Schmitt Pál látogatását a térségben.
A konkrét lehetõségek között említette például Türkmenisztánban és Üzbegisztánban a víztisztítási rendszerek kiépítését, vagy akár mezõgazdasági, öntözési tanácsadást, illetve akár az egész ország víz és csatornahálózatának felújításában való közremûködést. Ezeken a félsivatagos területeken jellemzõen még ma is gyapotot termesztenek, amelyhez gazdaságtalan öntözõrendszereken, pazarló módon használják az amúgy is kevés vizet. Az Aquaprofit az öntözési rendszerek korszerûsítésében is szívesen részt venne, de a megfelelõ mezõgazdasági kultúra váltásban is segítséget nyújthatna, tanácsot adhatna.
Türkmenisztánban például hamarosan tendert írnak ki több víztisztító telep megépítésére és rekonstrukciójára, amelyen a magyar cég mindenképpen szeretne elindulni.
Másik lehetõségként említette az elnök e csapadékszegény országokban a víztározók tervezését és kivételezését.
Az egészségturizmusban is jó lehetõségek kínálkoznak, a Kaukázusban például jó minõségû termálvízkészlet felhasználásával egészségturisztikai központ kialakításában venne részt a cég.
A vegyes bizottságok megalakulása és a delegáció látogatása ezekben az országokban elõkészítette a terepet az együttmûködéshez, az Aquaprofitnak most az a feladata, hogy minél több fejlesztés, stratégia ötletét juttassa el ezekbe az országokba - tette hozzá Nádasi Tamás.
Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy a magyar cégeknek, ha összefognak jó kitörési pontot jelentenek ezek az országok. "Meggyõzõdésem, hogy nekünk Kelet a jövõnk" - tette hozzá.
A Magyarországon szakterületein piacvezetõ, mintegy 20 éves múltra visszatekintõ tervezõ, kivitelezõ cég több országos projektben vett és vesz is részt, ezek között említette az elnök a mintegy 200 milliárd forintos ivóvízminõség javítási programot, illetve részvételét a Duna-, vagy a Tisza-tó projektben és a Vásárhelyi Tervben. A cég várható idei árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot, nyereségesen tevékenykedik, 80 fõállású alkalmazottal.

 

MTI

 2011-11-17 11:42:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül