Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357662    
Honlapkeszites

Divattörténeti kiállítás a Thúry múzeumban

A Thúry György Múzeumban megnyitották az idõszaki divattörténeti kiállítást Színes selymek, fodrok, csipkék címmel. A tárlat az 1860-1930-ig terjedõ idõszak ruháit, kiegészítõit és divatlapjait mutatja be.

A november elején rangos elismerésben részesült kanizsai múzeum színvonalas kiállításának megnyitóján a vendégeket Száraz Csilla múzeumigazgató és Kaján Imre megyei múzeumigazgató köszöntötte.


Megyeri Anna, történész-muzeológus megnyitó beszédében ismertette a megidézett korszakot. Elmondta, ekkor a magyar és a nyugat - európai divat szinkronban volt. Az elõkelõ embereknek Párizs és Bécs adta a mintát. A viseletek között mindig megjelent a jellegzetes magyaros stílus is, mely a régi hímzésekbõl, a reneszánsz motívumokból és a népmûvészetbõl is merített. A történelmi események, mint például az elsõ világháború anyaghiánya kényszerítõ erõvel hatottak a divatra, valamint a nõi egyenjogúságot követelõ lányok, asszonyok mozgalmai, és néhány merész tervezõ is befolyásolta a modellváltást. Az idõ folyamán lassan eltûnt a fûzõ, egyszerûsödtek a vonalak, vékonyodtak a rétegek. Az öltözködésben nagy szerepe volt a kalapoknak, ékszereknek, táskáknak. A 19. század elsõ felétõl a divatlapok segítették az öltözködést, melyek a kor kedvelt laptípusának számítottak. Az eredeti ruhadarabok mindegyike sérülékeny és drága anyagból készült, amelyeket divatja múltán többnyire újra szabtak, átalakítottak, így kész csoda, hogy fennmaradtak és megcsodálhatóak.

V.M.2011-11-16 14:41:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül