Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319281    
Honlapkeszites

Magyar örökség
Összeállt az újrainduló, a Magyar Mûveltség Kincsestára címet viselõ szabadegyetem programja. A fõ szervezõ, Rajnai Miklós Bánffy-díjas bölcsész szerint az idei sorozat lesz a legértékesebb minden eddigi közül. Újdonság, hogy az egyes elõadásokra eztán nem a Halis István Városi Könyvtárban, hanem a Medgyaszay Házban kerül sor.
– A szabadegyetem szeptember huszadikától folytatódik – mondta Rajnai Miklós. – Az új évadban azonban már nem a Halis István Városi Könyvtárba, hanem a Medgyaszay Házba várjuk az érdeklõdõket. Elsõ alkalommal Pap Gábor a Napút festõjérõl, Csontváry Kosztka Tivadarról tart elõadást, immár negyedik alkalommal. Október tizenkettedikén Born Gergely mûvelõdéstörténész a tájban élõ Attila királyról és az úgynevezett csillagösvényrõl beszél, azt követõen pedig Szántai Lajos tart egy várhatóan nagyon izgalmas elõadást a Turul-nemzetség uralkodóiról, illetve Szent Erzsébetrõl. Ezután november huszonkettedikén ismét Pap Gábor lesz a vendégünk, aki a nagyszentmiklósi kincs második kancsójának képrendjérõl beszél. Fontosnak tartottuk, hogy szenteljünk egy elõadást a véleményem szerint még a Kodály-emlékévben is méltatlanul mellõzött Kodály Zoltánnak, ezért december hatodikán a szakmailag és emberileg is nagyszerû Németh Ferenc zenetanár és növendékeinek estjére kerül sor.

A karácsony közeledtével a szervezõk régi álma valósulhat meg, amikor Balczó András, Kovács János, Rózsás János és Takács János részvételével sor kerülhet egy, a szeretetrõl folytatott kerekasztal-beszélgetésre.
– Óriási a hatalom, és az átlagemberek közötti vákuum, a szakadék, ami véleményem szerint alapvetõ oka annak a morális csõdnek, ami ebben az országban kezd kialakulni – mondja Rajnai Miklós. – Elítélhetõ az a magatartás, ahogy a politikusaink viselkednek. A pártokra szakadt világ nem értékek mentén szervezõdik, amit óriási hibának tartok. Ezért vallom azt, hogy fontos beszélgetnünk a szeretetrõl, az öszszefogás erejérõl. Erre karácsony elõtt kerül sor. Ugyancsak az ünnep elõtt elevenítenénk fel egy régi és szép magyar hagyományt is, a regölést. Január tizennyolcadikán pedig egy igazán különleges elõadással várjuk az érdeklõdõket. Pikó Sándor festõmûvész irányításával nemrég fejezõdött be Debrecenben a Reformáció kora címû kiállítás teljes restaurációja. A gyûjtemény tulajdonképpen egy mennyezeti kazettarendszer kicsinyített mása, a hozzá tartozó fotóanyaggal együtt. Ezt a tárlatot, Pap Gábor szellemi munkáját köszönthetjük most Nagykanizsán is jövõ januárban, amikor a Magyar Kultúra Napját ünnepli meg közösségünk. Értékes ez a kiállítás, ugyanis a magyar történelemnek, kultúrtörténetnek azon ritka idõszakát mutatja be, amikor valahogy nem nagyon figyelt senki arra, hogy mi is történik Magyarországon. Ez a reformáció kora volt, amely éppen ezért egy rendkívül értékes, egyetemes örökséget tudott létrehozni. Ugyanis a világon sehol máshol nem kerülnek be a népi mûvészet jelzésrendszerei a templomokba, csak nálunk, éppen a reformációnak és a mennyezet-kazettarendszereknek köszönhetõen.
A sorozat egyébként annyira népszerû, hogy még a szomszédos Somogy megyébõl is jönnek érdeklõdõk a mindig teltházas elõadásokra. A szabadegyetem fõ szervezõje úgy véli, ez nem csak a magyar nemzeti örökség õrzése szempontjából örömteli, hanem öregbíti a város hírnevét is. Nagykanizsára várják még Molnár V. Józsefet, Hintalan Lászlót, Szelestei Lászlót és Csáji László Koppányt is. A hagyományoknak megfelelõen a trianoni megemlékezéssel zárul majd a szabadegyetem, ahol a tervek szerint Pap Gábor mûvészettörténész és dr. Papp Lajos szívsebész professzor lesz a közösség vendége.
Horváth Attila2007-09-05 14:53:59


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül