Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51046158    
Honlapkeszites

Õsi magyar nyomokon Dél-Amerikában

A Magyar Mûveltség Kincsestára Szabadegyetem vendége volt, Ágnes Golenya Purisaca író – kutató. A Halis István Városi Könyvtár harmadik emeleti a nagy elõadó terme megtelt az érdeklõdõkkel. Feszül figyelemmel hallgattuk az írónõ elõadását, amely közel négy óra idõtartamban csak ismertetni tudta Móricz János csodálatos életét és munkásságát. / Móricz János: 1923. Horvátnádalja, ma Körmend része – meghalt: Guavaquil, 1991. /


Kiderült, hogy Móricz János vonatkozásában a mai napig meghatározó az a kutatási anyag, amely az Õ vezetésével az 1960-as években indult el. Az elõadás láthatóvá tette, hogy Móricz János nagy felelõsséggel próbálta menteni a felbecsülhetetlen értékû õsi civilizációk kulturális kincseit.
Móricz János szerint a klasszikus történetírás nem ad átfogó világszemléletet; az Özönvíz után az úgynevezett Amerikai Új Világ vált a civilizációk szülõanyjává, aminek az alapja az õsi magyar kultúra volt. Az európai és a közép-keleti kultúrák váratlanul a fejlõdés kihagyhatatlan evolúciós lépései nélkül tûntek fel. Ezek a
civilizációk az amerikai kontinensrõl kerültek át, ahol az evolúciós elõzményeik megtalálhatóak. Azok a csoportok, akik túlélték az özönvizet, késõbb az Andok magasabb fekvésû területein az özönvíz utáni kultúrákat hozták létre.
Móricz János a Tayos barlangban ezekre a hihetetlen kincsekre talált a Suar indiánok segítségével. Életében mindent megtett azért, hogy ezek a kincsek ott maradjanak a barlangban! Magas erkölcsisége és felelõsségtudata
legyen példa elõttünk! Halálának körülményei a mai napig nem tisztázottak!
Az elõadó felkészültsége és magas önfegyelme lenyûgözte a hallgatóságot.
Köszönjük Ágnes Golenya Purisaca író – kutatónak, hogy megosztotta velünk szellemi és lelki kincseit! Felemelõ volt a közös együttlét varázsa, lelkünk szépült és gondolataink, most is szárnyalnak! Köszönjük Wencler Béla családjának, hogy az est anyagi lehetõségét biztosították.
Azt gondolom, hogy romló világunkban az emberi önzetlenségnek és a példamutatásnak nagy jelentõsége van. Szabadegyetemünk az összefogásnak
köszönhetõen tudott talpon maradni. Az igazi hazafiak tudtak és tudnak ma is áldozatot hozni a következõ nemzedék felemelkedésének érdekében.
Teremtõ mûveltségünk, - értékalapú és nem kirekesztõ! Meg kell értenie minden magyar embernek, hogy csak a szeretet, a kölcsönös felelõsség és közös sorsvállalás lehet nemzetünk felemelkedésének egyedüli esélye!
A beteg kirekesztõ – gyûlölködõ világ csak rombol és nemzedékeket- emberi életeket tesz tönkre számolt be portálunknak Rajnai Miklós Bánffy Miklós-díjas bölcsész. A szabadegyetem szervezõje.
 2011-10-30 10:24:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül