Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047986    
Honlapkeszites

Melencékbe álmodott tájak, jeleket hordozó teknõk…

Kotnyek István festõmûvész minden kiállításán meglepi valamivel a közönségét. Nem volt ez másképp a november tizenkettedikéig látható Magyar Plakát Ház-beli Újratervezés címû tárlatán sem.

A falépcsõn felkapaszkodva az egykori magtár padlásterébe teknõvájó cigányembert ábrázoló fekete-fehér fotókkal találta szembe magát a megnyitó ünnepségre érkezõ. A jobbszélsõn, éppen a hátára kötött teknõvel, a szemlélõnek háttal állva hagyja el az erdõszélt. Ugyanezzel a jelenettel kel útra – de most már festõecsettel megörökítve és különbözõ mélységû melencékre festve – a mûvész által két és fél dimenziós képeknek nevezett tájképsorozat, a valamikor használt tárgyakat újratervezve, újraalkotva.


 S mielõtt a festett jeleket magukon hordozó teknõk felé léptünk volna, a szemlélõdés perceit az Igricek Együttes zenéje szakította meg. Két vendégzenészt, a Berlinben élõ és a születésnapjára hazalátogató testvérét, Tiborcz Andrást valamint feleségét, a szintén zenész Nagy Isabelt hozta magával Tiborcz Iván. Az Igricek hangzásvilágából cigány népzenei alapokra építkezõ szabad dzsesszt is hallhattak tõlük a vendégek.
„Az Újratervezés kiállítás alapötlete nem mostanság született. – mondta megnyitójában Dr. Buglya Sándor, Balázs Béla-díjas filmrendezõ, producer, akihez 35 éves ismeretség fûzi Kotnyek Istvánt. Az elsõ festett teknõk Samu Géza szobrászmûvész emlékére készültek, s szerepeltek 1997-ben egy zalaegerszegi kiállításon. Különös élmény végigsétálni a 26 faragott teknõ, a melencékbe rejtett 12 tájkép, a 8 sütõlap és a 25 hordozható táj erdejében.” Ez utóbbiak a kiállító terem másik, keleti oldalán láthatók. Faanyagainak grafikai gazdagságát megcsodálhatták Budapesten, a Nemzeti Színház szomszédságában lévõ Zikkurat Galériában is. Ugyanitt állnak a vászonra festett, különbözõ évszakok színeiben ábrázolt, vízben úszó, elsüllyedõ, vagy éppen tûzben elenyészõ teknõk.
Az alkotó részérõl nem volt véletlen a gyûjteményes anyag helyszínének a kiválasztása sem. Ezt a szándékát filmvetítéssel is jelezte az elején. Az alkotói hármas (Kotnyek István, Kalász József és Gerócs László) által 2005 szeptemberében készült film kockái, még a felújítás elõtt álló helyszínt mutatják. A kabátok kézfogása, és a sarokban porosodó, talán már korhadásnak indult, feladatát teljesítõ szék egyszercsak elmozdul a helyérõl és kilép a fényre, mintegy elõrevetítve, hogy itt hamarosan új dolgok történnek. Az egykori magtár Magyar Plakát Házzá alakult át, ahol most éppen kiselejtezett tárgyak mûalkotássá válásának lehetünk szemtanúi.
A megnyitó ünnepségen az alkotó nem szólalt meg, nem adott magyarázatot a dolgokhoz, az alkotásai beszéltek velünk. Beszéltek életigenlõ személyiségérõl, nem nélkülözve a jellegzetes, fanyar, kotnyekos humort sem.
B.E.2011-10-20 13:52:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül