Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319416    
Honlapkeszites

Nagykanizsától Keszthelyig modernizálják a közösségi közlekedést

Több mint 600 millió forintos beruházással, az önkormányzatok és a tömegközlekedési társaságok, állami vállalatok részvételével teljesen modernizálják a közösségi közlekedés rendszerét Nagykanizsa és Keszthely között - közölte a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke hétfõn, Zalakaroson tartott sajtótájékoztatón.


Manninger Jenõ elmondta: összesen 611 millió forintból - ebbõl 581 millió forint európai uniós támogatás - elsõsorban az autóbusz-közlekedés rendszerét fejlesztik, de a vasúti és a kerékpáros közlekedéssel összekapcsolva. A több mint 29 ezer embert érintõ változások révén pályaudvarokat, megállókat újítanak fel, dinamikus utastájékoztatási rendszereket építenek ki 19 településen.
A téma kapcsán kiadott sajtóközlemény szerint a beruházás a Zalakaros Kistérség Többcélú Társulása, a Zala Volán Zrt., a MÁV-Start Zrt., a MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. konzorciumaként valósul meg.


A projekt keretében fejlesztik a keszthelyi vasútállomást és autóbusz-pályaudvart, kölcsönös dinamikus utastájékoztatási rendszert építenek ki, modernizálják a forgalomirányítási rendszert, jegykiadó automatákat és információs pultokat állítanak fel. A Balaton-parti városban 14 buszmegállót újítanak fel és rendezik a környezetét.
A zalakarosi kistérség 19 településén 46 autóbuszöblöt és 33 váróhelyet építenek át, felújítják a zalakarosi buszpályaudvart, ahol megteremtik a kapcsolatot a kerékpáros közlekedéssel, de lehetõvé válik az utasigényekhez igazodó autóbusz-rendelés is. Zalakaros és Nagykanizsa autóbusz-pályaudvarán szintén dinamikus utastájékozatási rendszert építenek ki, a Zala Volán érintett településeken közlekedõ 133 járatára pedig GPS eszközöket telepítenek.
Manninger Jenõ mindezek kapcsán úgy fogalmazott, hogy a valóban európai színvonalú korszerûsítés nemcsak hatékonyabb, de az utasok igényeihez jobban alkalmazkodó közlekedést tesz lehetõvé, ami egyben versenyképesebbé is teszi a közösségi közlekedést. Az esztétikai fejlesztés sem elhanyagolható, miután a ma már korszerûtlen, a városképet romboló buszpályaudvarok látványa és környezõ zöldfelületei is megújulnak.
Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetõ igazgatója azt mondta: az állami szervek együttmûködésével óriási feladat a fejlesztés megvalósítása, ami a jövõ év tavaszára el is készül. A korszerûsítés révén nagy mértékben javul a kistelepüléseken élõk mobilitása.
Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere és a kistérségi társulás elnöke azt hangsúlyozta, hogy nagyon régi terv a város tömegközlekedési csomópontjának esztétikai és funkcionális korszerûsítése, de tervezik, hogy a buszmegállóknál a régi közmûveket is újakkal váltják ki. Fontos változásnak ítélte, hogy több helyen zöldsávokat alakítanak ki, fákat, cserjéket ültetnek és padokat telepítenek a kistérség érintett településein.

 

MTI2011-10-17 11:23:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül