Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415140    
Honlapkeszites

Szlovén, horvát, osztrák és zalai képzõmûvészek tárlata nyílt Keszthelyen

Együtt címmel szlovén, horvát, osztrák, valamint zalai képzõmûvészek közös kiállítása nyílt meg vasárnap a keszthelyi Balatoni Múzeumban a Magyar Festészet Napja országos rendezvénysorozat dunántúli programjaként. A kiállítók: Bárdosi Katinka, Budaházi Tibor, Buday Mihály, Casar Sebastian, Dubravko Baumgartner, Diego Castro, Dús László, Egri Erzsébet, Fisher Judit, Göntér Endre, Haraszti László, Henning-Kiss Katalin, Horváth Csongor, Zeljok Hudek, Kaja Pál, Kovács Katalin, Kustár Zsuzsanna, Ludvig Dániel, Ludvig Zoltán, Nagy Kálmán, Nemes László, Németh Klára, Stamler Lajos, Szekeres Emil, Szenczi Lívia, Takács Ferdinánd, Zombory Zoltán


 


 A 2002 óta évrõl-évre megrendezett festészet napi eseménysorozathoz hat évvel ezelõtt, egyetlen dunántúli helyszínként csatlakozott a Balatoni Múzeum, ahol vasárnaptól 27 alkotó munkái láthatók.
A tárlatot eredetileg Réthelyi Miklós nemzeti erõforrás miniszter nyitotta volna meg, ám betegség miatt nem tudott jelen lenni, ezért szavait Havasi Bálint, a múzeum igazgatója tolmácsolta. A tárcavezetõ üzenetében úgy fogalmazott: a Kárpát-medencei mûvészek kiállítása azt is mutatja, hogy "Keszthely és a Balatoni Múzeum nem csak regionális kulturális centrum, hatósugarai túlmutatnak az ország határain".
Kitért arra is, hogy vannak, akik úgy érzik, az elmúlt évtizedekben "elmaradt számos nagyszerû életmû szellemi birtokbavétele". Ezt hivatott orvosolni a festészet napi rendezvénysorozat, amelyen bemutatkozhat a kortárs hazai képzõmûvészet, de a környezõ országok kiválóságai is kiállíthatnak. A keszthelyi kiállítás képei azt foglalják keretbe "amik mi magunk vagyunk, hiszen egy tájkép valójában nem a természethez, hanem önmagunkhoz kalauzol el" - mutatott rá Réthelyi Miklós.
Kostyál László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgató-helyettese a tárlatot bemutatva utalt arra, hogy az Együtt címnek többféle értelmezése lehetséges. A kiállító mûvészek egymásnak kezet nyújtva jelképessé változtatják az õket elválasztó határokat - mondta, ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy családi, rokoni kapcsolatban álló mûvészek is szerepelnek a tárlaton. Anya és lánya, mint Németh Klára és Fischer Judit, apa és fia, mint Ludvig Zoltán és Ludvig Dániel, de házasok és élettársak képei is láthatók Keszthelyen.
Az egyik tisztán esztétikai értékeket hordozó, a másik filozofikusabb tartalmat rejt és eltöprengésre késztet, és akad olyan is, amely jelképeket használ - vázolta fel a mûvek sokféleségét Kostyál László.

 

MTI  - Kanizsa Hetilap
 2011-10-16 13:24:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül