Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408262    
Honlapkeszites

Mûködési hitelt venne fel Nagykanizsa önkormányzata

Közbeszerzési eljárással 800 millió forint mûködési hitelt venne fel vagy kötvényt bocsátana ki Nagykanizsa önkormányzata, amely elkerülhetetlennek tartja a külsõ forrás bevonását.


A város közgyûlésének csütörtöki ülésén született döntés értelmében az önkormányzat a 2011-es költségvetésben szereplõ, 747,6 millió forintra csökkentett mûködési hiányának fedezésére közbeszerzési eljárást hirdet. A maximum 800 millió forint keretösszegû, négyéves futamidejû hitelre vonatkozó eljárással párhuzamosan ugyanerre az összegre és futamidõre mûködési kötvény kibocsátására is ajánlatokat kérnek.
A témáról szóló elõterjesztés szerint elkerülhetetlenné vált a mûködési hiány külsõ forrásból történõ finanszírozása, így azt hitelbõl vagy kötvénykibocsátásból fedeznék. A legutóbb módosított, még 914,4 millió forintot meghaladó mûködési hiányt 747,6 millióra sikerült lefaragni, de Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP) polgármester a közgyûlési vitában azt is jelezte: év végére várhatóan ez az összeg tovább is csökkenthetõ.

 


 A többség tartózkodása miatt nem tárgyaltak viszont arról az elõterjesztésrõl, amely a pártok által használt önkormányzati tulajdonú helyiségek bérleti díjának piaci szintre történõ emelésére tett javaslatot. Az Állami Számvevõszék már 2006-ban jelezte, majd késõbb többször is kifogásolta, hogy a pártok által használt bérlemények díjának megállapítása Nagykanizsán törvénytelen, de többszöri tárgyalás és elõterjesztés után azóta sem módosított a közgyûlés az eddigi gyakorlaton.
A mostani javaslattal az MSZP, az MSZDP, a Jobbik és a Fidesz által használt helyiségek bérleti díját csaknem tízszeresére - pártonként havi nettó 31 ezer és 68 ezer forint közötti összegre - emelték volna, de a polgármester javasolta, hogy év végéig tárgyaljanak újból a témáról. Indoklása szerint most még befolyik némi bérleti díj az érintett négy párttól, de az emelés után kisebb helyiségbe költöznének vagy meg is szüntetnék irodáikat, így a város elesne ettõl a csekély bevételétõl is.

 

MTI2011-09-29 14:55:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül