Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416458    








Honlapkeszites

Vizuális környezetszennyezés a Magyar Plakát Társaságtól

Egyszerre iránymutató és fricska a Magyar Plakát Társaság (MPT) pénteken Nagykanizsán nyílt kiállításának címe, a Vizuális környezetszennyezés, amely az utcai "látványosságok" problémáira kívánja felhívni a figyelmet - mondta el a társaság elnöke az MTI-nek.

A kifejezetten a nagykanizsai Magyar Plakát Ház kiállítására készült mûvekrõl Pinczehelyi Sándor azt mondta: rádöbbentésnek, figyelemfelhívásnak szánják az alkotók mûveiket, reflektálni szeretnének azokra a nap mint nap látott és szinte már megszokott rossz látványmegoldásokra, amelyek az utcákon feltûnnek. Zömmel fotók jelentik a mûvek alapjait, felvillantva egy-egy rosszul megírt utcai feliratot vagy bemutatva a szemünk elé táruló vizuális környezetszennyezést.

 


 A nagykanizsai tárlatot még az év elején hirdették meg tagjaik között, de meghívtak olyan tehetséges fiatalokat is, akik nem tagok. Az a céljuk, hogy a 25 évestõl a 85 évesig minden korosztály képviselje magát, szükség van a tehetséges fiatalokra - mutatott rá.
A Magyar Plakát Házban pénteken délután nyílt tárlaton húsz mûvész csaknem harminc alkotása látható a bemutatóterem egyik felében. A másik oldalon az MPT tagjainak elmúlt évtizedekbeli munkáiból válogattak fejenként két-három mûvet. Ez egyfajta bevezetõje is annak a kiállítás-sorozatnak, amely a tervek szerint jövõre indulna Nagykanizsán, s évente három-négy alkotó mûveibõl nyújtana válogatást.
"Szeretnénk feldolgozni a már idõs mesterek életmûvét, és katalógus is dokumentálná, amit õk csináltak" - fogalmazott Pinczehelyi Sándor. Hozzátette, hogy hosszú távú céljuk a mûvészek munkáinak átfogó bemutatása és összegzése, ez hiánypótló lenne Magyarországon. Sajnos a klasszikus plakát mûfaja ráadásul mára perifériára szorult, a plakáttervezés jószerével kiállítási mûfajjá vált, holott igazi terepe az utca lenne.
A 2005 óta mûködõ, 15 alapító taggal indult MPT célja az volt, hogy a plakátot mint mûfajt megõrizze és irányt mutasson a megújítására. Szeretnék a klasszikus plakátmûvészet hagyományait a kortárs gondolkodással és technikával ötvözni.
A társaságnak egyébiránt nem ez az elsõ tematikus kiállítása, korábban például az égitesteket és a földi testeket bemutató tárlattal, a környezetszennyezésre fókuszáló bemutatóval jelentkeztek, míg az 1956-os forradalom évfordulójára lengyel mûvészekkel közös kiállítást mutattak be.

 MTI



2011-09-24 13:14:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül