Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311651    
Honlapkeszites

Korszerû állattartó telep épült a Zala megyei Hottón

Korszerû szarvasmarhatartó telepet adtak át szombaton a Zala megyei Hottón, a mintegy 800 millió forintos összköltséggel kiépített állattelep a korszerûsítéshez 35 százalékos támogatást kapott állami és európai uniós forrásból.


 Horváth Zoltán, a Taxbi Mezõgazdasági és Kereskedelmi Szolgáltató Kft. intézõje elmondta; a 2007-ben indult vidékfejlesztési program során a környezetvédelmi beruházás keretében az almos- és hígtrágya tárolók, csatornák, szeparátorok kiépítése valósult meg. A második programban takarmánytároló és új silóterek készültek. A mélyalmos technológiát kiváltották pihenõbokszra, ezáltal lehetett megvalósítani az új technológiát. Etetõkocsit, tejhûtõt vásároltak, és beszereztek egy ultrahang készüléket, hogy a szaporodásbiológiát jobban tudják kontrollálni, és jobb eredményeket tudjanak elérni.
A cég két telepén 860 tehenet, és 1020 növendékállatot tartanak. Az állattartó telepeken 40 embert foglalkoztatnak, és közel ekkora a beszállítók száma is. A tejhozamú telepen tavaly közel 9900 kilogramm volt az egy tehénre jutó laktációs termelés, a tej zsírtartalma 3,71 százalék volt, ez országos szinten is jó eredmény.
A cég 1993-ban alakult, majd a következõ évtõl kezdve hat évig osztrák és magyar tulajdonban volt. A vállalkozást 2010-ben megvásárolta egy olasz cég. Giorgio Camerin ügyvezetõ igazgató tájékoztatása szerint az öt tulajdonosból álló csoport azért döntött a beruházás mellett, mert hittek Magyarországban, és hittek a fejlõdésben is.
Az átadáson részt vett Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára is. Beszédében szólt arról, hogy a vidékfejlesztés kiemelt feladata, hogy a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlya helyreálljon. Ennek érdekében fontos feladat, hogy a vállalkozások innovatívan, a piaci igényeknek megfelelõ, fenntartható módon fejlesszenek, eközben a környezetet is megvédjék, és biztonságos, magas értékû élelmiszert állítsanak elõ.

 

MTI2011-09-10 17:37:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül