Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396546    
Honlapkeszites

Karoling-kori kõpalota nyomaira bukkantak Zalavár-Várszigeten

Valószínûleg a Kárpát-medence egyetlen Karoling-kori kõpalotájának nyomaira bukkantak az idei ásatások során Zalavár-Várszigeten. A nagyméretû kõépület alapjait az egykori, Pribina által a 840-as években építtetett, erõdített udvarházon belül, a Mária templomtól nyugatra találták meg - közölte Szõke Béla Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének fõmunkatársa.

 


Az eddig feltárt két, illetve nyolc méter hosszú falszakaszok és a falvastagság alapján valószínûleg nagyobb méretû világi épület lehetett, és ezt igazolja az is, hogy az épület körül nem találtak sírokat. A Karoling-kori palotamaradványok alapján kétszintes épület volt, alul a kiszolgáló helyiségekkel, például a konyhával, a felsõ szinten pedig a reprezentatív terekkel - jegyezte meg az ásatásvezetõ régész.
Álláspontja szerint az építmény a Karoling idõszak utolsó periódusára, a 9. század utolsó harmadára tehetõ. Az írásos emlékek és a régészeti leletek alapján a palotát valószínûleg a honfoglaló magyarokkal szövetséges Karintiai Arnulf keleti frank király és császár számára emelték. Arnulf Pannónia ura volt, akinek egyik székhelye éppen Mosaburg (Mocsárvár), azaz Zalavár-Vársziget volt. Erre utalnak a történelmi dokumentumok is: Arnulf 888-ban és 889-ben okleveleket állított itt ki, 890-ben pedig regia civitasnak, vagyis királyi városnak nevezte Mosaburgot. Arnulf élete végéig gondoskodott Mosaburgról. A magyarok csak halála után, 899-ben szállták meg a Kárpát-medence Dunától nyugatra elterülõ részét, magát Mosaburgot pedig 907-ben foglalták el - idézte fel Szõke Béla Miklós.
A Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében 1948 óta végeznek régészeti kutatásokat Zalavár-Várszigeten. Az ásatásokat kezdetben Fehér Géza, majd csaknem negyven éven át Cs. Sós Ágnes vezette. A kutató munkába 1994-ben kapcsolódott be a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézete. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával zajló feltárásokat Szõke Béla Miklós és Ritoók Ágnes, a Nemzeti Múzeum régésze irányítja.
Jövõre ismét pályázatot nyújtanak be az NKA-hoz, hogy folytatni tudják a Kárpát-medence egyetlen Karoling-kori kõpalotájának feltárását, a múzeum és az akadémia közös kutatási programját.

 

MTI


 2011-08-31 09:31:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül