Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55983645    
Honlapkeszites

Feljelentés a Helikon Kastélymúzeum korábbi jogszabályellenes mûködése miatt - FRISSÍTETT

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum júniusban kinevezett ügyvezetõje által indított átvilágítás súlyos szabálytalanságokat és hiányosságokat tárt fel, ezért - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. (MNV) egyetértésével - az új vezetõ feljelentést tett az ügyben - tájékoztatta az MNV csütörtökön az MTI-t. Az intézmény elõzõ igazgatója szerint az MNV korábban soha nem emelt kifogást a gazdálkodás miatt, az új ügyvezetõ konkrét hiányosságokra mutatott rá.


 


Az MNV közleményében emlékeztet arra, hogy a Helikon Kastélymúzeum új ügyvezetõ igazgatója, Pálinkás Róbert független igazságügyi szakértõi, illetve mûködési átvilágítási ellenõrzés keretében vizsgáltatta meg az intézmény gazdálkodását, mûködésének jogszerûségét és szakmai tevékenységét.
Mint írják, a vizsgálatok súlyos szabálytalanságokat és hiányosságokat állapítottak meg. A jelentések szerint a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft-nél a számviteli törvény szerinti bizonylati fegyelem gyakorlatilag nem létezett, a valóságban meg nem történt gazdasági eseményeket könyveltek. A részleges leltárellenõrzés minden vizsgált helyiség esetében eltérést állapított meg a nyilvántartásokhoz képest. Az átvilágítási jelentés súlyos munkajogi szabálytalanságokra is rámutatott.
A társaság bevétele és a kastély látogatóinak száma 2007 óta folyamatosan csökken, az intézmény nem alkalmazza a modern informatikai és marketing megoldásokat, az interaktivitást alkalmazó kiállítási lehetõségeket. A közhasznú feladatok ellátásához nincs elegendõ, megfelelõen képzett szakember, hiányzik a kiállítások megrendezéséhez szükséges tudományos háttér - sorolják a feltárt problémákat.
A társaság ügyvezetõje - az MNV egyetértésével - a vizsgálat során feltárt szabálytanságok miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a számvitel rendjének megsértése, továbbá a munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás, sikkasztás, illetõleg hanyag kezelés bûncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt - olvasható a közleményben.
Hangsúlyozzák, hogy az MNV mint tulajdonos elvárja az új ügyvezetõtõl a társaság törvényes mûködésének mielõbbi helyreállítását, a hiányzó belsõ szabályzatok elkészítését, átfogó leltár készítését, a munkajogi anomáliák megszüntetését, valamint a társaság módosított üzleti tervének - ideértve a vagyonkezelésében lévõ ingatlanok hasznosítási koncepciójának - mielõbbi elkészítését.
Az MNV vezetésének álláspontja szerint a megfelelõ feltételek megteremtését követõen a kastélymúzeum közhasznú tevékenységének ellátása mellett hosszú távon is gazdaságosan mûködtethetõ. A gazdaságos mûködés helyreállításáig - amennyiben szükséges - biztosítani fogja a társaság mûködését - zárul a közlemény.
Czoma László, az intézmény korábbi igazgatója az MTI-nek azt mondta: sajnálatosnak tartja, hogy õt a vizsgálat megállapításai kapcsán senki nem kereste meg, a feljelentésrõl is csak a sajtón keresztül értesült.
Kifejtette, hogy az MNV minden évben elfogadta a kastély üzleti tervét és beszámolóját, soha nem hívták fel a figyelmét arra, hogy bármiféle szabálytalanság történt volna. Az adóhivatal is rendszeresen végzett ellenõrzéseket, és ezek során mindent rendben találtak. A foglalkoztatással kapcsolatban a munkaügyi felügyelet tárt fel hiányosságokat, amelyeket azonnal korrigáltak, jogkövetkezményük ezeknek a hibáknak nem volt.
Czoma László szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a leltárak hiányt mutatnának, mert az új ügyvezetõnek pontosan leltár szerint adta át a közgyûjteményt, és akkor nem tettek szóvá semmilyen hiányosságot.
Azt is elmondta: a látogatottság az elmúlt években valóban csökkent, de csak minimális mértékben, közel sem olyan nagyságrendben mint az országos közgyûjteményeké, vagy amilyen szintû visszaesést a balatoni turizmus mutat.
A volt igazgató úgy fogalmazott: irányítása alatt a kastélymúzeum az állami vagyont folyamatosan gyarapította, ez ellen sem a felügyeletet ellátó minisztérium, sem az MNV nem emelt kifogást, a kastélyból soha senki "egyetlen fillért sem vitt ki". Furcsának nevezte, hogy a mûködéssel kapcsolatosan most felmerült kifogásokról csak egy közleménybõl értesült, aminek kapcsán úgy érzi, "elkezdték a boszorkánytüzeket gyújtani", ami folytatása a korábbi azonnali felmentésének.
Pálinkás Róbert, a kastély ügyvezetõje az MTI-nek arról beszélt, hogy a leltárt még nem vette át elõdjétõl, mert 17 darab - kisebb bútor és bútorrész - hiányzik a mûtárgyi kartonok alapján, ezért ezek pótlását levélben kérték Czoma Lászlótól. Ugyancsak küldtek számára egy jegyzéket arról, hogy szerzõdések, kötelezettségvállalásokról szóló dokumentumok is hiányoznak.
Kitért arra, hogy az átvilágítók több mint száz oldalon foglalták össze megállapításaikat. Konkrétumként említette, hogy a külföldi kiküldetések napidíjainak és költségeinek elszámolása nem a számviteli törvénynek megfelelõen történt.
Pálinkás Róbert hozzátette: a kastélynak közhasznú nonprofit kft.-ként nincs mûködési engedélye, ezért ennek folyamatát már elindították. A látogatottságról pedig azt mondta: tavaly júliushoz képest másfélszer többen keresték fel az intézményt, köszönhetõen a júniustól elvégzett marketingmunkának, az új szolgáltatásoknak és rendezvényeknek.
A Helikon Kastélymúzeumot 27 éven át irányító Czoma László munkaszerzõdését az MNV indoklás nélkül, azonnali hatállyal szüntette meg június elején. Manninger Jenõ, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke akkor az intézmény gazdálkodását zavarosnak és pazarlónak, likviditási helyzetét pedig válságosnak nevezte. Az MNV június másodikával nevezte ki a múzeum ügyvezetõ igazgatójának Pálinkás Róbertet, Keszthely alpolgármesterét, aki a megbízatást és az ezzel járó feladatot - az intézmény gazdasági mûködésének stabilizálását - egy évre vállalta.

 

MTI2011-08-18 15:59:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül