Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408848    
Honlapkeszites

Kanizsai alkotók a Pannon Tükörben

A Pannon Tükör Kulturális Folyóirat 2008. évi elsõ számának nagykanizsai szerzõit is felvonultató bemutatót tartottak a Halis István Városi Könyvtárban. Az est elsõ részében Fa Ede montázsalkotásaival ismerkedhetett meg a közönség. Ezúttal nem írott szóval késztette gondolkodásra a megjelenteket, hanem fényképezõgép mögé állt, s fotókból készült meghökkentõ montázsait tárta a nyilvánosság elé. Munkáját Dezsõ Ferenc nyugalmazott iskolaigazgató, a Takács László Irodalmi Kör vezetõje méltatta.
A találkozón Zalaegerszegrõl megjelent Péntek Imre fõszerkesztõ, Szemes Péter fõszerkesztõ-helyettes, Tóth Imre rovatvezetõ, és Lendváról Bencze Lajos fõmunkatárs. A Pannon Tükör társadalmi szerkesztõbizottságát Balogh László elnök, nagykanizsai önkormányzati képviselõ, az OKISB elnöke képviselte.


Az irodalmi lokálpatriótákat köszöntõ szavaiban Balogh László örömmel jegyezte meg, hogy a Pannon Tükör visszatért Nagykanizsára! – Valóban sikerült megvalósítania Péntek Imrének a fõszerkesztõi beköszöntõjében megfogalmazott hármas elvet: a helyi, a regionális és az egyetemes irodalom és kultúra Szentháromságát a Pannon Tükörben – hangsúlyozta. A lap a nyugati-régió markáns arcélû folyóirataként immár 13 éve közvetíti a kortárs magyar irodalmat az értékek mentén tájékozódva, az országos szellemi élet közvetítõ láncszemeként, de helyi szellemi alkotóerõként is, azaz valódi Pannon-géniuszként is.

A magyar irodalom, mondják folyóirat-irodalom – folytatta. Afféle irodalmi üzenõ füzetek szolgálják az ország különbözõ részein élõ írók, irodalmárok, mûvészek, közösségi kohézióját. Sajnos ma a magyar kultúra válságos állapotban van. A szellemi hátországok gyengülnek. Egy ilyen helyzetben üdítõ kivételnek számít a Pannon Tükör. Kanizsa számára imponáló lehet a kanizsai térnyerés, az, hogy nagyobb szerep juthat a kanizsai alkotóknak a régió legnívósabb kulturális folyóiratában. Persze büszkék vagyunk a helyi kanizsai antológiákra is – tette hozzá. Nem zárják ki, sõt erõsítik egymást. Az Ünnepi Könyvhetet célozva arról is szólt Balogh László, hogy 17 megjelentethetõ könyv vár kiadásra, s persze a város támogatására.

Péntek Imre fõszerkesztõ bevezetõjét az egymásrautaltsággal kezdte. Sajnos a Pannon Tükör profilja úgynevezett kulturális mindenes profil, amiben a fotó, a képzõmûvészet, a film, a zene, a színház és a helytörténet is megtalálható. Sajnos, a mai Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumi rendszere úgy leszûkült, hogy gyakorlatilag ez a legéletképesebb lapformáció, a vegyes profilú folyóiratok nem jogosultak szakmai támogatásra. Ezáltal két éve nem kapott támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól a Pannon Tükör sem. – Lendva, Nagykanizsa és Zalaegerszeg egymásra van utalva! Ennek megfelelõen igyekeznek az együttmûködést minél szélesebb formában anyagilag is megalapozottá tenni, így talán a 2008-as év a nyugodt szinten tartás éve lehet a kiadvány életében.

A szerzõk közül Márkus Ferenc, Pék Pál, Szoliva János, Bence Lajos és Kardos Ferenc beszélt a készülõ mûveikrõl, és olvasták fel a kiadványban megjelent mûveiket.

B.E.2008-02-04 14:03:10


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül