Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358958    
Honlapkeszites

Újra kell számítani egyes kifizetéseket négy nyugdíjpénztárnál

Négy magánnyugdíjpénztárat csütörtökön közzétett határozataiban arra kötelezett a felügyelet, hogy számítsák újra a tagi kifizetéseket az állami rendszerbe visszalépett pénztártagok egy szûk körénél.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közleménye ismerteti: az Allianz Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat, a Budapest Magánnyugdíjpénztárat, az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat és a OTP Magánnyugdíjpénztárat belsõ ellenõri jelentéseik és az azok nyomán bekért információk alapján arra kötelezte, hogy 15 napon belül számítsák újra tagi kifizetéseik összegét azon volt tagjaiknál, akik korábban más pénztárakból léptek át, onnét nyugdíjcélú megtakarítást hoztak át, ám róluk az átadó pénztárak a hozamgarantált tõke feletti összeg (reálhozam) számításához annak idején nulla forint tagdíjról, tagdíj-kiegészítésrõl szolgáltattak információt.

 


 A négy pénztár által alkalmazott számítási módszer az átlépett tagok e meghatározott körénél pontatlan volt, és nem felelt meg a jogszabályi elõírásoknak, így jelentõs eltérést eredményezhetett a kifizetendõ reálhozamban, ezért a PSZÁF a négy pénztár érintett tagjainál kifizetési tilalmat rendelt el. Az elõírt ismételt számítás mindössze mintegy 1.500 fõnyi volt pénztártagot érint. A pénztárak a többi tag esetében a jogszabály által elrendelt ütemezésben fizetik ki a nekik járó összeget.
A pénztáraknak az elvégzett korrekciókról tájékoztatniuk kell a felügyeletet. A PSZÁF haladéktalanul feloldja a kifizetési tilalmat, ha a pénztárak elvégezték és benyújtották a helyes számításokat. A kasszáknak a kifizetési tilalom feloldását követõen 3 munkanapjuk van az érintett tagok részére való kifizetések indítására, így e tagok is megkapják kifizetéseiket a jogszabályban foglalt végsõ határidõig, 2011. augusztus 31-ig.
A történtek rávilágítottak arra: helyes intézkedés volt a PSZÁF részérõl, hogy 2011 júniusában határozatban kötelezte valamennyi magánnyugdíjpénztárat arra, hogy belsõ ellenõrzésük vizsgálja meg a reálhozam és a visszalépõ tagi kifizetések kiszámításának módját. E felügyeleti lépés nélkül a négy nyugdíjpénztárnál felmerült hibákra csak a kifizetések utáni idõszakban, a tételes felügyeleti vizsgálat során derült volna fény - olvasható a közleményben.

MTI2011-08-04 18:55:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül