Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088987    
Honlapkeszites

Megnyílt a GébArt mûvésztelep Zalaegerszegen

Színek és helyszínek a témája a tegnap GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Mûvésztelepnek; az augusztus 14-ig tartó kurzust Kopasz Tamás Munkácsy-díjas festõmûvész vezeti a Gébárti-tó melletti kézmûves házban.
A mûvészek a megszokott környezetüktõl távol, számukra eddig ismeretlen, új helyszínen alkotnak, ezért is izgalmas, milyen alkotásokat ihlet a zalai táj - fejtette ki Nagy Johanna, a mûvésztelep vezetõje az MTI-nek. Megkötések nincsenek, mindenki a saját, egyéni munkamódszerével alkot, de a mûvészeti vezetõ "elvárja a Gébárti tó környezetére reagáló alkotásokat".


A kurzusra Kopasz Tamás javaslatára idén hét festõmûvész kapott meghívást: F. Balogh Erzsébet, az Eszterházy Károly Fõiskola Vizuális Mûvészeti Tanszékének docense, Szurcsik József Munkácsy-díjas képzõmûvész, az erdélyi származású Tomsó Judit és Miklós Anna, Doró Sándor Németországból érkezik, Zalaegerszeget pedig Kiss Ágnes Katinka és Bárdosi Katinka képviseli, ugyanis a szervezõk fontosnak tartják, hogy helyi alkotók is részt vegyenek a mûvésztelep munkájában.
A mûvésztelep a városi önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A házigazdák a teljes ellátás és ösztöndíj mellett biztosítják a festéshez szükséges anyagokat, cserébe a szakmai zsûri minden alkotótól kiválaszt két mûvet, amely a város tulajdonában marad és a zalaegerszegi gyûjteményt gyarapítja.
A zalaegerszegi Gébárti-tó partján 1968 és 1980 között Bernáth Aurél, Szabolcs Péter, Samu Géza, Makovecz Imre részvételével már mûködött mûvésztelep, majd 1992-ben létrehozták a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Mûvésztelepet. Idén éppen a huszadik, jubileumi mûvésztelepet rendezik meg.
A kurzusok találkozási lehetõséget biztosítanak a hazai, valamint az Európa különbözõ részeibõl érkezõ külföldi mûvészek számára. Az itt készült alkotásokból mûvészeti gyûjteményt hoztak létre; a tizenkilenc év anyaga széles skálán tükrözi a kortárs képzõmûvészeti törekvéseket. Nagy Johanna szerint a három-négyévente új mûvészeti vezetõ megbízásával mûködõ telep kedvez a különféle mûvészeti irányzatok, áramlatok megjelenésének, "mûfajilag, valamint technikák és anyaghasználat tekintetében is változatos kollekció létrejöttét eredményezi".
A kültéri plasztikákat - 1995 és 2006 között 22 monumentális fa-, fém- és kõplasztika készült - a Gébárti szoborparkban helyezték el.
 

MTI2011-08-04 09:20:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül