Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54766262    
Honlapkeszites

Utcafesztivál sok zenével Hévízen

Zenekarok, tûzzsonglõrök, zenei elõadók szórakoztatják Hévíz belvárosában mátol öt napon át az utca népét; a naponta este hét órától tizenegyig tartó utcafesztiválon tizennégy zenekar játszik a város különbözõ pontjain. Az utcafesztivál hatodik alkalommal kínál érdekes, izgalmas zenei élményt Hévíz vendégeinek és lakosságának - mondta el Papp Gábor polgármester az MTI-nek. Minden zenekar "más és más stílust képvisel, más és más hangulattal szolgál és ebbõl fakadóan más és más közönséget szólít meg, vonz magához" - fûzte hozzá.


A fesztivál egyik fõ célja, hogy a mûvészek egy igazi felszabadult, szakmai korlátoktól mentes zenei program keretében találkozhassanak a közönséggel - fogalmazott Vágó János, a fesztivál szervezõje.
Hozzáfûzte; idén csaknem kétszáz muzsikus szórakoztatja az érdeklõdõket.
A szervezõk mintegy három évtizede foglalkoznak zenével: Vágó János népzenész, felesége, Maitz Szilvia pedig klarinét- és szaxofontanár. Az elsõ Balaton-parti fesztivált - az Európa több nagyvárosában rendezett utcafesztiválok mintájára - 1999-ben a napfogyatkozáskor rendezték meg Siófokon.
A kezdetekben "keresgetni" kellett azokat a zenekarokat, amelyek hajlandók voltak színpad nélkül, saját technikával az "utcán megszólalni", most pedig évente 300 zenekar jelentkezik és küldi el hang- videó anyagát - idézte fel Vágó János.
A jelentkezõk közül többnyire a látványos programokat ígérõ együtteseket választják ki, de az is fontos szempont, hogy milyen hangulatot tudnak teremteni a produkcióhoz. A Vodku együttes például több hangszert - hegedû, szaxofon, furulya, dob, klarinét, dob - szólaltat meg és több nyelven énekel, amivel fergeteges hangulatot tud teremteni.
Amilyen változatos az együttesek stílusa és elõadásmódja, úgy változik a közönség reakciója - jegyezte meg Vágó János. Van, aki csak csendben hallgatja a zenét, van, aki az énekesekkel együtt énekli a strófát, de olyanok is akadnak, akik táncra perdülnek az utcán. Az elmúlt évek sikerét jelzi, hogy a "törzsközönség" egy része az utcafesztiválok idejére idõzíti a szabadságát.
A szervezõk Hévíz mellett augusztus 18-tól Zalakaroson is megrendezik az utcafesztivált.

MTI2011-08-03 08:13:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül