Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408331    
Honlapkeszites

Mivel kenjük magunkat?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete kilenc, hazánkban kereskedelmi forgalomban kapható, közepes erõsségû fényvédõt vizsgált meg összetevõk alapján. Az egészségtudatosként hirdetett termékek mellett kommerszebb készítményeket is beválogattak az értékelt krémek közé.

 


A termékeket a csomagoláson elhelyezett összetevõlisták alapján értékelték aszerint, hogy tartalmaznak-e kritikus kozmetikai összetevõket (pl. PEG, kõolajszármazék), szintetikus illatanyagot, alumíniumot, növényi alapanyagot illetve bio minõsítésû összetevõt.

Az elérhetõ maximális 12 pontot a vizsgáltak közül egy termék sem teljesítette, de jól szerepelt a 11 ponttal az elsõ helyen végzett Biola (tartósítószer miatt veszített pontot), és a 10 pontos Lavera, amelyben szintén egy tartósítószert és az alumíniumot kifogásolták a tesztelõk. A dobogó harmadik helyére 9 ponttal az Ilcsi napozója került (itt szintetikus illatanyag és alumínium meglétéért vontak le pontot).

Mivel a fizikai szûrõk a bõr felszínén, és nem a mélyebb rétegekben hatnak, kevésbé károsak, mint a kémiai szûrõk. Az összes tesztelt napvédõ közül ez a három termék tartalmaz kizárólag fizikai szûrõt, és alapját növényi olajok adják. A Biola és az Ilcsi napozójában nagy mennyiségben találhatók további antioxidáns és nyugtató hatású növényi kivonatok és préslevek. Bio minõsítésû összetevõkkel csak az elsõ két helyen végzett termék rendelkezik.

A középmezõnyben végeztek két drogérialánc – a Drogerie Markt és a Rossmann - saját márkás, érzékeny bõrûeknek szánt termékei egyenlõ pontszámmal (8 pont). Mindkettõ a kémiai fényvédõk és a bennük található szilikon miatt veszített pontot, további káros összetevõket azonban nem találtak.

Nagy csalódás volt a szakértõknek az Annemarie Börlind terméke (6 pont), amelyet professzionális natúrkozmetikumként hirdetnek, ennek ellenére több kérdéses összetevõt is tartalmaz. A napvédelmet kizárólag kémiai szûrõkkel oldja meg, és található benne szintetikus tartósítószer, illatanyag, továbbá alumínium is.

A lista végén közismert, márkás termékek kullognak. Nivea napozónál (5 pont) a kémiai szûrõk, kritikus kozmetikai összetevõk, szintetikus tartósítószerek és illatanyagok jelenthetik a problémát. A Hawaiian Tropic terméke (4,5 pont) az utolsó helyen végzett Garniernél annyival jobb, hogy ebben nincs alumínium, illetve tartalmaz néhány növényi összetevõt (aloe vera, mangó, papaja). Ezek nem a krém alapját képezik, csak kis mennyiségben szerepelnek benne. A Garnier napozójában (3,5 pont) gyakorlatilag az összes kritikusnak ítélt vegyületcsoport megtalálható, és csak úgy hemzseg a szintetikus illatanyagoktól.

Ne feledjük, hogy a krémek önmagukban nem nyújtanak teljes védelmet. Fontos, hogy a déli órákban ne menjünk a napra, és hordjunk kart és lábat elfedõ vékony anyagú öltözéket, valamint kalapot.


 2011-07-17 11:24:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül