Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088831    
Honlapkeszites

Czupi négy és félmilliós tévedése

Írásbeli figyelmeztetéssel megúszta Czupi Gyula könyvtárigazgató a szerzõi jogok megsértését.
Mint az a legutóbbi közgyûlés polgármesteri beszámolójából kiderül, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója Czupi Gyula – a törvényességi vizsgálatról szóló jelentésben foglalt szerzõi jog megsértése miatt – fegyelmi büntetésnek nem minõsülõ írásbeli figyelmeztetésben részesült.


A rendkívül diszkréten kezelt ügy múlt év végén kezdte el borzolni a kedélyeket. Egy, a szellemi tulajdonjog érvényesítésében jártas ügyvédi iroda ugyanis kilenc kiadó jogi képviselõjeként eljárva, több mint kilencmillió forintos kártérítési igénnyel lépett föl. Véleményük szerint ugyanis a könyvtár az általa üzemeltetett internetes portálon jogellenes többszörözéssel kárt okozott az említett kiadóknak, mivel a könyvtár a szerzõi jog jogosultjának engedélye nélkül irodalmi mûveket, tankönyveket digitalizált és töltött fel az általa mûködtetett portálra.
Az ügyben információnk szerint a hivatalon belül vizsgálat is indult, amely megállapította a jogsértés megtörténtét, az intézmény dolgozói Czupi Gyula utasítására valóban végeztek jogellenes többszörözést, ezzel megsértették a szerzõi jogról szóló törvény rendelkezéseit. A várost képviselõ ügyvédi iroda a jogalap tekintetében nem vitatta a kiadók követelését, de a kilencmilliós kártérítést és a 3,7 milliós kapcsolódó költségeket megalapozatlannak tartotta.
A kártérítési igényként mintegy 2,3 millió forintot tartott elfogadhatónak, míg felmerülõ jogi költségként, közel ugyanekkora összegben tudtak megállapodni.
Mivel a jogvitában résztvevõk hajlottak a megegyezésre, a könyvtár törvénybe ütközõ tevékenysége négy és fél millióba került a városnak, amit a könyvtárnak kellett kifizetnie.
D. J.
 2011-07-07 11:43:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül