Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044600    
Honlapkeszites

Zenés idõutazás Tabányi Mihállyal

Július 4-én a Hagyományok Napján Kiskanizsán adott koncertet a világhírû harmonikás, Tabányi Mihály és együttese.

Tabányi Mihály meghívása is a hagyományok jegyében született, hiszen a méltán népszerû muzsikus a 40-es évek végétõl többször megfordult városunkban és adott koncertet a hazai zenei élet kiválóságaival. Ennek a több mint 70 éve tartó zenei teljesítménynek is szólt a közönség ünneplése, mely során felállva tapsolták meg a koncert kezdetén a mûvészt. A zenés idõutazás egy Gershwin örökzölddel az Oh, Lady Be Good-dal vette kezdetét, majd egymást követték a latinos világslágerek, s bizony-bizony többször is könny szökött az idõsebb generációhoz tartozók szemébe az édes-bús slágereket hallgatva. Ez a hangulat még csak erõsödött a Karády Katalin, Kovács Erzsi, Záray Márta és Vámosi János által sikerre vitt számok felidézésével.


 Tabányi legféltettebb kincsén, a számára készült Gola Hohner harmonikán játszott. Túl a zenei teljesítményen, komoly fizikai állóképességrõl is tanúbizonyságot tett a magyar „tangóharmonika király”, aki túl a 90-en a tizenöt kilós hangszerét uralva végig élõben játszotta le a koncertet. Hét tagú zenekarából játékával kiemelkedett Joe Fritz klarinétos, és Juhász Attila zongorista. A ritmusszekcióban pedig Szilágyi József (dob) és Molnár Péter (bõgõ) remekelt. Az együttes énekesei, Géczi Dorottya és Dody az énekes-konferanszié inkább a nosztalgikus érzések felkeltésével igyekeztek a hangulatot fokozni.
Üde színfoltja volt az estnek a Tabányi harmonikaiskola két növendékének bemutatkozása. Nagykanizsán debütált az élõ jazz-legenda fia Tabányi Sándor, akinek a fellépése inkább szimbolikus volt, mint érdemi. Örömteli volt hallani azt a mûvészt, kinek ujjaiban, és lelkében a múlt század valamennyi zenei értéke megelevenedett. Akinek játékáról Kodály Zoltán is elismerõleg nyilatkozott, aki Vásáry Tamás nagy hatású darabjának szólistája és õ az, aki többek között egy színpadon játszott Frank Sinatra-val, Cziffra Györggyel, Zoller Attilával, Bacsik Elekkel és sok más világsztárral. Egy olyan muzsikust hallhattunk, akinek élete a színpad és mindene a muzsika.
H.Gy2011-07-06 08:22:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül