Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358659    
Honlapkeszites

Igazi látványosságként szolgált Kanizsán a begördülõ nosztalgiavonat + GALÉRIA

Mintegy ezer fõs nézõsereg elõtt szombat délután fél kettõ után begördült Nagykanizsa állomására az a nosztalgiavasút szerelvény, mely a Déli Vasút Buda-Kanizsa (Budapest-Nagykanizsa) vonalának 150 éves évfordulója alkalmából látogatta végig az útba esõ állomásokat többek között a Balaton déli partján.

Bécs Floridsdorf kerületének lokomotívgyárában 1917-ben készült DV 109-es mozdony gyakorlatilag kívülrõl ismerte a fõvárosból Nagykanizsára vezetõ "utat", hiszen tavaly ugyanez az erõgép húzta a Kanizsa-Pragerhof vonalon a horvátországi Kotoriba felé a nosztalgia szerelvényt - az az irány 2010-ben ünnepelte másfélszáz éves fennállását. A pöfékelve és éles füttyel érkezõ gõzös befutása után a kocsikból leszállók között köszönthette Karádi Ferenc alpolgármester a MÁV Zrt. részérõl Szarvas Ferenc elnök-vezérigazgatót, Kovács Imre Rail Cargo Hungária Zrt. vezérigazgatót, de az egykor a Déli Vasút vonalaihoz tartozó terüleletek érintettsége okán a horvát (Mario Musa személyszállítási üzletág igazgatósági-tag) és olasz vasúttársaság (Alberto Mazzola nemzetközi menedzser) is képviseltette magát a kanizsai ünnepi programon.


Sz?ljon hozz?!

- Tulajdonképpen az a szénnel fûtött gõzös érkezett Nagykanizsára, mely a múlt esztendõben is járt átutazóban a kanizsai állomáson a horvátországi Kotoriba felé tartván. - foglalta össze röviden az ismerõs gép történetét a Budapestrõl érkezett Kovács László, a nosztalgiavonatozók széles táborának tagja, aki korabeli vasutas egyenruhában szolgált széleskörû információkkal. - Ez persze nem véletlen, hiszen ebbõl a típusból van három nagyon jól mûködõ darab, melyek máig minden követelményeknek megfelelnek az ilyen utak alkalmával, bár a másik kettõ szlovén és osztrák tulajdonban van.
A délután további részében a köszöntõk, az emléktábla avatás után az érdeklõdõk fûtõház-látogatáson is részt vehettek, miközben a megérkezett gõzös az állomáson egy nagy kanyart leírva, vizet véve és salakot lerakva a szerelvény Budapest felé álló felére tolatott - igazi látványosságként szolgálva nem csupán az idõsebb, hanem a legifjabb korosztály képviselõi számára is.

Polgár László

(További képek a galériában)2011-06-25 13:58:00

Notice: Undefined index: usernev in /var/www/vhosts/kanizsaujsag.hu/archivum.kanizsaujsag.hu/inc/egycikk.inc.php on line 104

Hozzászólások:


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_query() in /var/www/vhosts/kanizsaujsag.hu/archivum.kanizsaujsag.hu/inc/egycikk.inc.php:147 Stack trace: #0 /var/www/vhosts/kanizsaujsag.hu/archivum.kanizsaujsag.hu/index.php(262): include() #1 {main} thrown in /var/www/vhosts/kanizsaujsag.hu/archivum.kanizsaujsag.hu/inc/egycikk.inc.php on line 147