Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353260    
Honlapkeszites

KKE: Lássunk tisztábban!

A közelmúltban napvilágot látott egy elemzés – az Állami Számvevõszék jelentéseinek felhasználásával – a Megyei jogú városok gazdálkodásáról. Az elmúlt tíz évre vonatkozó elemzést a Megyei Jogú Városok Szövetsége készítette. Ebbõl a dokumentumból kívánok most rövid tájékoztatást adni - kezdte sajtótájékoztatóját Marton István képviselõ, a Kanizsáért Közéleti Egyesület elnöke.

Mint ismeretes, a 2002-tõl 2006-ig regnáló (Litter Nándor polgármester vezette – a szerk.) önkormányzat az addig jelentõs hitellel nem rendelkezõ várost az utolsó másfél évében eladósította mintegy 5 milliárd forinttal. Ekkor a 23 megyei jogú város közül a legrosszabbak közé tartoztunk, helyzetünk az akkori viszonyok között csõd közeli volt. A 2006 ás 2010 közötti idõszakban általánosan jellemzõ volt a megyei jogú városok körében a túlköltekezés, amely kötvénykibocsátásból és hitelfelvételbõl történt, így ezek a városok az elkövetkezendõ tíz évben bevételeikhez képest jelentõs éves kiadással számolhatnak. 


 Ez a jelenlegi gazdasági helyzet ismeretében hatványozottan negatívan jelentkezik.
Ezzel szemben Nagykanizsa az elõzõ önkormányzati ciklusban adósság állományát sikeresen szinten tartotta úgy, hogy a város folyószámláján 2006. október 2.-án mínusz 160 millió forint volt, míg 2010. szeptember 21.-én a csúcson 1 milliárd 350 millió forint, azaz a különbség másfél milliárd forintot tett ki. A hitel állománya abszolút értékben is csökkenhetett volna, ha a svájci frank árfolyamváltozása évrõl évre nem emészti fel a megtakarítást. Ennek köszönhetõen a legkevésbé eladósodott megyei jogú városok rangsorában a 23 közül ma az elõkelõ harmadik helyen állunk. Ez azt is jelenti, hogy például a legeladósodottabb Hódmezõvásárhelyhez képest, az egy fõre jutó adósság városunkban alig annak 1/5-e. Az általános gazdasági helyzetbõl fakadóan minden város elmondhatja, hogy nincs könnyû helyzetben, viszont Kanizsa gazdálkodása országos összehasonlításban is kiemelkedõen stabil volt a közelmúltban. Éppen ezért a Kanizsáért Közéleti Egyesület szerint szükségtelen volt az elmúlt idõszak sok megszorító intézkedése, amiért minden a kanizsai emberek érdekeit sértõ tervezetet elutasítunk a jövõben is. Már bizonyítottuk, hogy a tisztességes, példamutató gazdálkodás elegendõ a bajok legyõzéséhez, az erre való képtelenséget pedig ne a kanizsaiak fizessék meg.
Ezt követõen Megyesi Zsolt, az egyesület egykori jelöltje, csak annyit tett hozzá: Mindenki büszke lehet az elmúlt ciklus eredményeire.2011-06-17 13:09:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül