Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314873    
Honlapkeszites

Túlhatalom vagy önkormányzatiság

Az önkormányzati rendszer reformjával kapcsolatos vitaanyagról tartott sajtótájékoztatót Göndör István országgyûlési képviselõ.


A mögöttünk lévõ több mint 20 év alapján az egyértelmûen látszik, hogy az önkormányzati rendszerben kell egy átfogó megújítás, újra kell fogalmazni az állam és az önkormányzatok feladatkörét, valamint a finanszírozási rendszert. –hangsúlyozta elöljáróban. A szocialisták ahhoz ragaszkodnak, lélekszámtól függetlenül demokratikus autonómia érvényesüljön. Elfogadják, hogy optimális „üzemméret” alakuljon ki az önkormányzati szférában, de mindenben tiltakoznak az önkormányzati túlhatalom ellen.


 

Az a rendszer, ami eddig kiépült, folyamatosan jutott el a mostani állapotba, és ennek alapján tovább lehetne a rendszert fejleszteni. A kistérségi társulások törvénybe iktatását a Fidesz akadályozta meg, ezért lett a társulás önkéntes alapú, és ezért vált sokkal nehezebbé és problematikusabbá a finanszírozás. Most egy nagyon szigorú rendszer látszik kialakulni. A 100 lélekszámnál kisebb településeken részönkormányzat alakulhat, de a megyei kormányhivatal kinevez egy elöljárót. Itt sérül legjobban az önkormányzatiság, vagy az autonómia jogintézménye. A következõ lépés az lesz, hogy a kétezer lélekszám alatti településeken megszûnik az önálló hivatal, és polgármestere sem lesz a városnak. Helyette csak irodát, vagy egyszerûsített hivatalt javasolnak létrehozni. Minden szinten megjelenik a már mûködõ kormányhivatalok beavatkozási jogosultsága. Ezért mondják azt, hogy gyorsvonati lépésekkel megy a tervezet az állami túlhatalom felé. A megyei jogú városok státusza alapvetõen nem változik, továbbra is különbséget tesznek a megyeszékhely megyei jogú város és a nem megyeszékhely megyei jogú városok között. Minden jogosítványt azonban nem engednek át a megyei jogú városoknak, ahol mûködhet a megyei kormányhivatal kirendeltsége, mûködhet járási kormányhivatal, és mûködhet a járási önkormányzat. Ilyen szempontból Nagykanizsa egy nagyon érdekes szerepkörben lesz, mert számos olyan település található a környéken, akinek nincs más esélye a járási hivatalhoz való csatlakozáson kívül. A továbbiakban Gödör István szólt az állam és az önkormányzatok közötti feladatok elosztásáról. Az országgyûlési képviselõ szerint túl távolra kerülhetnek a hivataltól az emberek, és a jól mûködõ rendszer szétverése sem lenne szerencsés.2011-06-10 12:17:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül