Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049087    
Honlapkeszites

Látószög – mûveltségi verseny romáknak a roma kultúráról

Nagykanizsán rendezték meg a Látószög – Roma kulturális és mûveltségi verseny országos szóbeli döntõjét. A versenyt meghirdetõ Demokratikus Roma Vezetõk Szövetsége az Oktatásért Közalapítvány pályázatán nyert lehetõséget a program megvalósítására.


A döntõt három levelezõs forduló elõzte meg. A verseny októberben kezdõdött, melyre minden magyarországi 7.-8. és 9.-10. osztályos tanuló jelentkezhetett háromfõs csapatot alkotva.
Nagy József György, a Demokratikus Roma Vezetõk Szövetségének elnöke elmondta, olyan feladatokat állítottak össze a versenyzõk számára, amelyekkel nemcsak mérhetik, hanem tovább is fejleszthetik a fiatalok valós tudását. A verseny célja a roma kultúra és mûvészet elemeinek feldolgozása mellett az volt, hogy a diákok felismerjék a cigány kultúra szerepét az egyetemes mûvészetben és kultúrában.
 


 

A versenyre városunk mellett az ország minden területérõl, így például Debrecenbõl, Kazincbarcikáról, Bonyhádról, Csobánkáról, Óhídról, Kerecsendrõl, Csapiból, Celldömölkrõl is indultak csapatok. A többségük végig helytállt a versenyen, de bizony akadtak olyanok is, akik a felénél feladták.

Nagy József György véleménye szerint az országos döntõbe csak a legjobbak jutottak be. A verseny feladattípusai között szerepelt zenei mûvek felismerése, szövegalkotás, képzõmûvészeti és mozgókép alkotások felismerése, bemutatása, rendezése, elkészítése, és a roma irodalom alkotásainak feldolgozása, értelmezése.  A résztvevõ csapatok az oklevelek mellett értékes tárgyjutalmakban részesültek. Ezen kívül mindkét korcsoport elsõ helyezést elért csapata egy hetet tölthet el a DRVSZ szokásos nyári roma hagyományõrzõ és mûvészeti táborában.

A Látószög – Roma kulturális és mûveltségi verseny végeredménye:

1. korcsoport, 7 - 8. osztály: 1. Terne Trajo (Bonyhád), 2. Kerecsendi Csillagok (Kerecsend), 3. Roma - próba (Kazincbarcika).

2. korcsoport, 9 - 10. osztály: 1. Terne Cherhaja (Bonyhád), 2. Óhíd csapat (Óhíd - Keszthely), 3. Shukár Lulugyá (Celldömölk).

B.E.

 

 

 

 2011-06-09 11:50:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül