Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320624    
Honlapkeszites

Göndör kérdése: Állami Számvevõszék vagy államrendõrség

A fenti címmel tartott sajtótájékoztatót Göndör István országgyûlési képviselõ az Állami Számvevõszékrõl szóló törvényjavaslatról.

Ez az elsõ olyan törvény az ÁSZ-ról, melyet a parlamenti patkó minden frakciója szimbolikus jelentõségû törvénynek tart, és nemcsak a szakmai közvéleményt, hanem a magánembereket is foglalkoztatja – mondta elöljáróban Göndör István.  


 Véleménye szerint baj van az elõkészítéssel, a tartalommal, és a többi jogszabállyal való harmonizációval is. Az elõkészítés során ugyanazt játszották el, mint sok más törvénnyel, hogy nem a kormány adta be, így kikerülték az érdekegyeztetés minden szintjét. Egyrészt azért hiteltelen a kormány, mert miközben állandóan nemzeti konzultációról beszél, a jogalkotás során sorozatosan megkerüli, hogy valaki véleményt mondhasson, vagy javaslatot tehessen a változásra. Kijátssza a lehetõséget, más szabályok vonatkoznak rá, mint a képviselõkre, mert míg a kormánynak van érdekegyeztetési kötelezettsége, a képviselõknek nincs. A tartalmi kérdésekrõl, ahogy a vezérszónoklatában is hangsúlyozta az országgyûlési képviselõ, a gyakorlatban is tetten érhetõ, hogy nem megfelelõ az alaptörvény szakmai elõkészítettsége. Miközben a közpénzek, a közvagyon védelmérõl beszélnek, belekerült a nemzeti vagyon kezelése is az ÁSZ hatáskörébe. A szervezetnek nem ez a feladta. Ha így alakul, egyfajta államrendõrség lesz. Például eddig szerepelt a hatályos törvényben, hogy a költségvetés hitelfelvételeit az ÁSZ ellenjegyzi, érdekes módon ez a passzus kimaradt. Megint tetten érhetõ, hogy amikor önmagára kellene szigorú szankciót hozni, azt véletlenül elfelejti. A másik tartalmi probléma, ami szintén a megalapozatlan elõkészítést mutatja, hogy a saját maguk által korábban kidolgozott és elfogadott törvényjavaslatokat sem tartják be.

B.E.2011-05-30 11:06:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül