Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410828    
Honlapkeszites

Gayer Mátyás úton a hírnév felé

A nagykanizsai Gayer Mátyás nyerte meg az idén elõször kiírt Balogh „Csibe” Jenõ Jazz-zongorista Tehetségkutató Versenyt. A harminc év alatti tehetségek bemutatkozási versenyének több, mint tíz éves hagyománya van már Magyarországon.

A Gayer Mátyásról megjelent kritikák kifinomult technikáját, rendkívül egyéni hangvételét emelik ki. Zipernovszky Kornél, a hazai jazz-élet egyik kiváló ismerõje ekképpen ír róla „Gayer például Bollához (Bolla Gábor szaxofonos - H.Gy.) hasonlítható óriási ígéret. Bal keze csodálatosan ontja és uralja a bonyolult és gyors harmóniameneteket. Elegancia, nagy íveket átfogó képesség, komplex zenei alapállás jellemzi a fiatalember muzikalitását”. A három fordulóból álló verseny döntõje után sikerült interjút készíteni vele.


 – Elõször is engedd meg, hogy a kanizsai jazz-barátok nevében gratuláljunk a szép sikerhez!
– Köszönöm szépen.
– Milyen állomásai voltak ennek a több hónapig tartó versenynek és milyen szerzeményeket adtál elõ a döntõben?
– Egy demó felvétellel lehetett pályázni. Ennek eredményérõl e-mailben értesítettek. Ez alapján kerültem be a tíz fõs elõdöntõbe. Itt három számot kellett játszanom a Maloschik Róbert, Oláh „Tzumo” Árpád és Budapest Jazz Club vezetõje alkotta zsûri elõtt. Ebbõl, a kötelezõen játszható számok listájából Sárik Péter: „ I'll Catch You” számát választottam. A szabadon választottakból pedig egy jazz standardot és a Too Late saját szerzeményemet adtam elõ. A zenekari kíséretet Horváth „Plutó” József (bõgõ) és Lakatos „Pecek” András (dob) adták. A tízes mezõnybõl hatan jutottunk a május 8-án tartott döntõbe. Itt már csak két számot kellett játszanom. A mindenki számára kötelezõ darab, Balogh „Csibe” Jenõ Salute to Oscar szerzeménye volt. A másik a Varga Dániellel közös szerzeményünk a Psalm volt.
– Milyennek tartottad a mezõnyt?
– Nagyon erõs társaság jött öszsze. Nem is gondoltam, hogy nyerhetek. Titkon szerettem volna az elsõ három hely valamelyikét elérni, de meg is lepõdtem, hogy nyertem, mert szerintem bármelyikünk az élen végezhetett volna.
– Életed során több egyéni és kollektív díjban elismerésben részesültél. Melyik számodra a legkedvesebb?
– Együttesben az Aranytíz Mûvelõdési Központ országos jazz-zenekari tehetségkutató verseny elsõ helyezése, amit a Jazzlectic Együttes kapott. Ez nagyon fontos volt számomra. Egyéniben pedig a mostani elsõ hely.
– Ez az elsõ helyezés a pénzjutalmon és a vásárlási utalványon kívül mivel járt még?
– Hat kiemelt jazz rendezvényen való fellépési lehetõséget jelent ebben és a következõ évben. Jazzfesztiválok közül a Lamantin, a Zsámbék Jazz Open és a 40. Debreceni Jazz Fesztiválról van szó. Koncertezek Kapolcson, a Budapest Jazz Clubban és a Magyar Jazz Ünnepe rendezvényen. A nyár folyamán pedig egy lemezkiadás felvételei várnak rám.
– Apropó lemezkiadás. Úgy tudni, több CD készült amin játszol, de kereskedelmi forgalomban még nem került a felvételeidbõl. Kikkel játszol és milyen számok lesznek ezen az albumon.
– Több CD is készült már, amin játszok, de ez lesz az elsõ, ami kereskedelmi forgalomba is kerül. Ennek nagyon örülök. A partnereim a versenyszabályban rögzítettek szerint, Horváth „Plutó” József és Lakatos „Pecek” András lesz. A nyár folyamán el kell készülni a lemeznek, de még nem dõlt el, hogy milyen számok lesznek rajta.
– A közeljövõben milyen feladatok várnak még?
– Grazban lesznek koncertjeim. Folytatódik a Tribute jazz-sorozat az Eddie Luis Jazz Passengers-szel. A Hank Mobley, a John Coltrane és a Clark Terry emlékének szánt koncertek pedig az Art Blakey és Joe Henderson koncertekkel folytatódnak.
– A hazai jazz zenészek álma, hogy a világ legjobb jazz-képzõ helyén a Berklee College of Music-on szerezzenek képesítést Bostonban, ott ahol a világ legrangosabb egyetemei, a Harvard és a Yale is vannak. Mikor kívánsz élni az elnyert ösztöndíjjal, ezzel a kivételes lehetõséggel?
– Grazban jól érzem magam. Fontos a családom és a barátaim, úgy hogy még pár évig biztosan nem megyek a Berklee-re.
Halász Gyula


Az idén 19 éves Gayer Mátyás tíz éves kora óta, Tiborcz Iván biztatására kezdett el jazzt tanulni. A késõbbiekben Binder Károly lett a mestere. Tizenkét évesen volt az elsõ jazz koncertje. A stílusok közül a bebop és mainstream áll közel hozzá. Szereti Keith Jarrett, Wynton Kelly, John Coltrane, Michael Brecker muzsikáját. Tiborcz Iván formációi mellett, a Jazzlectic, a Molnár Sándor Quintet, Andreas Varady Quartet, a Gayer Mátyás trió, Gayer Mátyás-Varga Dániel duó, Arnie Somogyi és Dave Smith, Eddie Luis and his Jazz Passengers játszott és játszik. Külföldi fellépései: Egyesült Királyság, Horvátország, Csehország, Szlovákia és Ausztria. Díjak elismerések. Aranytíz 1. hely Jazzlectic, Balatonfüredi Jazzfesztivál megosztott 1. hely Molnár Sándor Quintet, Kodolányi Jazzverseny különdíj Borbély-Fenyvesi Quintet, Perugia Berklee College of Music ösztöndíj, Helikon aranyérem, Balogh "Csibe" Jenõ Jazz zongora Tehetségkutató Verseny 1. hely egyéni. Jelenleg a Graz-i Kunstuniversitet Jazz Tanszék hallgatója, ahol mestere Olaf Polziehn.


A verseny névadója Balogh „Csibe” Jenõ jazz-zongorista 1940. március 25-én Budapesten született. A zenészcsaládban felcseperedõ ifjú érdeklõdése már tizenéves korában a jazz felé fordult. Zenei példaképe elõször André Previn, majd a kanadai Oscar Peterson zongorista volt. A zenéje iránti rajongása egész életén át kitartott. Kitartására, szorgalmára jellemzõ volt, hogy képes volt hosszú órákon keresztül gyakorolni úgy, hogy körülötte kikapcsolta a külvilágot. Tudását hazai és nemzetközi porondokon is bizonyította. A swing és a bebop stílus képviselõjeként komoly sikerereket aratott Amerikában és Európában. A kritikusok kimagasló hangszertudását, briliáns technikáját, vitalitását és óramû-pontosságú tempóérzékét emelik ki. Sokan a magyar jazz „Oscar Peterson-jaként" tartják számon. Nem véletlenül róla nevezték el a fiatal jazz-zongorista tehetségek számára kiírt tehetségkutató versenyt. Balogh „Csibe” Jenõ 2001. 05. 02 hunyt el, de zenei teljesítményével, életútjával példaként szolgálhat a fiatal jazz muzsikusok számára.2011-05-21 07:05:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül