Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55400822    
Honlapkeszites

Dr. Fodor Csaba a FIDESZ arroganciájáról

A 20ll. május 5.-i közgyûlésen az uralkodó Fidesz ismét mérhetetlen arroganciájáról tett tanúbizonyosságot, amikor a minden érdekelt (tantestületek, szülõi munkaközösségek, a szülõk és a gyerekek) által elvetett iskola összevonásokra vonatkozó napirendi pontot megszavazta. – kezdte sajtótájékoztatóját dr. Fodor Csaba, a képviselõtestület mszp-s tagja.

- Azt már megszoktuk, hogy az ellenzék józan, higgadt érveit sem hajlandók meghallani vagy megérteni, de az felháborító, hogy a város érdekét sem hajlandók képviselni. Nyilvánvalóan azért, mert így saját maguk (Balogh László és Bene Csaba) önös érdekeit tudják szolgálni. Az összevonásnak sem anyagi, sem oktatáspolitikai hozadéka nincs. Lehetetlen helyzetbe sodorták az intézményeket és tantestületeiket. Az elõterjesztõ polgármester „elfelejtette” megfogalmazni, hogy mit is akarnak az intézmények összevonásával elérni, mi az a cél, melyet ez a megoldás képes elérni. 


 A polgármesternek és a Fidesznek fogalma sem volt arról, hogy milyen módon kell a közoktatást mûködtetni, és stratégiai húzóágazatként fenntartani. Nincs profiltisztítás, nincs, vagy jelentéktelen a várható gazdasági eredmény, nincs az oktatás minõségét javító eredmény. A mamutintézmények létrehozásával olyan „kotyvalék” alakult ki a képzés területén, amely gyakorlatilag a mûködtetés ellehetetlenülését, és az oktatás minõségének romlását okozhatja. Az elõterjesztésben vágyálomként kezelt jelenlegi oktatási célt szolgáló intézmények épületeinek majdani eladása további súlyos oktatási-nevelési gondokat fog okozni városunk közoktatásában. Ha az oktatást nem kezeljük stratégiai kérdésként, akkor a jövõt eteti meg velünk a jelenleg uralkodó Fidesz. Véleményünk szerint városunknak egy jól felépített oktatási szerkezete volt, melyet az elgondo1ás nélküli polgármester és a hangtalanul bólogató Fidesz-frakció tönkre akar tenni. Nem állítom azt, hogy nincs mit javítani, de az átalakításnak meg kell felelni a város érdekének, elvárásainak. A koncepció kialakításában sokkal szélesebb egyeztetéseket kellett volna lefolytatni. A Fidesz ismét fordítva ült fel a döglött dakota lóra.
Felháborító és példa nélküli, hogy önkormányzati képviselõk (Bene Csaba és Balogh László) saját magukról hoznak döntéseket a közgyûlésben. Fontos és nem elhanyagolható, hogy mind a ketten akkor lettek vezetõi önkormányzati intézménynek, amikor a Fidesz uralta a várost, és õk Fidesz képviselõk lettek. Felháborító és példa nélküli, hogy Bene Csaba Fidesz frakcióvezetõ, pénzügyi bizottsági elnök megszavazta saját maga kinevezését, és ezen túl megszavazta saját maga, több, mint 300000 Ft-os fizetését is. „Természetesen mindezt a demokrácia jegyében tette nyugodt lelkiismerettel”. Marton István po1gármester úr a közgyûlésen emlékeztette Balogh Lászlót múltbéli ígéretére, ami arról szólt, hogy intézményvezetõi kinevezése esetén lemond képviselõségérõl, és azt nem is vállalja a jövõben. Ehhez képest jelenleg képviselõ, oktatási bizottsági elnök, és gimnáziumi igazgató. Felmerül a kérdés, hogy kik azok, akik (finoman szólva) nem az ígéreteiknek megfelelõen cselekednek. A mindenkori ellenzék feladata, hogy a hatalmon lévõket emlékeztesse ígéreteikre és elvárja azok betartását, valamint segítse az ígérettevõket abban, hogy ne kelljen hazugságban élniük.

A sajtótájékoztatónak okot adó ügyrõl a városvezetés részérõl már többször elhangzott, szó sincs iskolák bezárásáról. Az elfogadott tervezet nem számol pedagógus elbocsátásokkal, a diákok ugyanabba az iskolába járhatnak továbbra is. Az átszervezés csak igazgatói szinten jelent változást.
Fodor Csaba a képviselõi összeférhetetlenséget firtató megállapításaira Balogh László május 6-i közleményében így reagált: „Elfogultságom miatt nem vehettem volna részt a szavazásban, mert a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója is vagyok.” Sajnálom, hogy néhány képviselõtársam nem tudja elképzelni, hogy lehet függetleníteni magunkat saját, önös érdekeinktõl. Aki a fordítottját gondolja, valószínûleg önmagából indul ki… Egyébként az érvényes jogszabályokkal nem összeférhetetlen a helyzetem. Lelkiismeretem is tiszta, persze nem „hurráoptimizmussal” szavaztam. De miért ne foglalhatnék állást abban, hogy Nagykanizsán igenis szükség van minõségi gimnáziumi képzésre – egyelõre bizonyosan több helyszínen is. Álságos értelmezés az, hogy BLG-sként engem ki kellett volna zárni a szavazási és elõkészítési procedúrából. Ilyen alapon Gábris Jácint (cserhátis tanár) is kizárható lehetne, sõt az összes érintett tanár, dolgozó… OKISB-elnökségem kapcsán az valóban elhangzott igazgatóvá választásomkor, hogy „nem lesz elsõdlegesen közéleti ambícióm”, de ha Etler úr lehet független, keresztény civil; akkor én is lehetek pedagógus szakemberként közéleti ember… Miért lehettek egy régebbi ciklusban Sajni József, dr. Szabó Csaba, Papp Péter,… urak bizottsági elnökök?! Legyen egyforma a mérce!2011-05-13 12:01:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül