Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319389    
Honlapkeszites

Adományokkal a hátrányos helyzetûekért

A közelmúltban négy roma szervezet vezetõje állapodott meg abban, hogy szoros együttmûködést alakítanak ki a hátrányos helyzetûek megsegítése érdekében. A Demokratikus Roma Vezetõk Szövetsége, az Eurife, a Zala Megyei Cigány Civil Szervezet és a Cigányságért az EU-ban Egyesület összefogásának eredményeként sikerült megnyerni az osztrák Volkshilfe nevû civil szervezet támogatását ennek a közös célnak.

A Volkshilfe egyike a legnagyobb non-profit szervezeteknek Ausztriában. Tevékenységi területei között szerepel az egészségügy, szociális ellátás és gyermekgondozás.
Nagy József György, a Demokratikus Roma Vezetõk Szövetségének elnöke bizakodó a hosszú távú együttmûködés megvalósulásával kapcsolatban, hiszen már kézzelfogható eredményei vannak az összefogásnak.


 – A bécsi Volkshilfe szervezet 216 000 Euro értékû gyógyszeradományt, fõként antibiotikumokat juttatott el hozzánk, melyet elsõsorban a Zala megyei kórházaknak ajánlottunk fel, de nem feledkezünk meg a Nyugat- és Dél-Dunántúl többi kórházáról sem. Az egészségügyi intézmények gazdálkodási nehézségei köztudottak, így bízunk abban, hogy a kórházak számára valódi segítséget jelent az adomány. Remélhetõleg ez a fajta támogatás folyamatossá válhat az osztrák partner részérõl, és ezzel a helyi és regionális illetékességû egészségügyi intézmények támogatása is rendszeressé válhat.

– Az egészségügy mellett milyen egyéb területet érint a négy szervezet támogató összefogása?

– Gyermekeink oktatását és a nevelését is kiemelkedõ jelentõségûnek tartjuk. Fontosnak érezzük kifejezni köszönetünket az ezzel foglalkozó intézmények számára úgy is, hogy amennyiben tehetjük, a beérkezõ adományokból erre a területre is juttatunk. A közelmúltban lehetõségünk nyílt arra, hogy ezerötszáz csomag nápolyit osszunk szét a nagykanizsai óvodák között. Az óvodavezetõk pozitív visszajelzései megerõsítettek minket abban, hogy fokozottabban figyeljünk erre a területre a késõbbiek folyamán is. A vezetõk megfogalmazták, hogy minden segítség, támogatás milyen sokat jelent az intézmények, a gyerekek számára. Szomorú tény, hogy egyre több gyerek éhezik, illetve alultáplált. Számos családban még az alapvetõ élelmiszerek beszerzése is nehézséget okoz, így a hátrányos helyzetû gyerekek csak ritkán jutnak olyan, számukra luxusnak tekinthetõ finomsághoz, mint a nápolyi. Lehetõségeink szerint támogatni szeretnénk azt a törekvést, hogy ezek a gyerekek legalább az óvodákban ne szenvedjenek hiányt semmiben. Várható, hogy sikerül majd egy nagyobb gyermekruha szállítmányra is szert tenni a Volkshilfe által. Ez is hatalmas segítséget jelentene a hátrányos helyzetû családoknak.

Természetesen a négy szervezet összefogása nem csak karitatív tevékenységben valósul meg, hanem hazai és EU-s pályázati lehetõségeket is kihasználva képzési-foglalkoztatási programok indítását tervezzük.
Nagy József György elmondta, hogy Cseresnyés Péter polgármesterrel folytatott tárgyalások során pozitív megerõsítést kaptak tevékenységükkel kapcsolatban, a város részérõl is támogató együttmûködés szándékát tapasztalták.

– Közösen keressük a lehetõséget arra, hogy egy nagyobb szociális depót hozzunk létre, ahol az adományok megfelelõ és nagy mennyiségben történõ tárolása, raktározása megtörténhet, illetve ahol a rászorulókat közvetlenül is segíthetjük. Úgy gondoljuk, hogy ez a lehetõség nagy távlatokat nyithat mind a négy együttmûködõ szervezet karitatív tevékenysége számára, és nagy lehetõséget biztosít az általunk támogatni kívánt rászorulók, valamint a város számára is.

A Demokratikus Roma Vezetõk Szövetségének elnöke elmondta azt is, hogy a négy roma civil szervezet közös alapítvány létrehozását tervezi annak érdekében, hogy még szervezettebben és hatékonyabban tudják megvalósítani a hátrányos helyzetûek és valamennyi rászoruló támogatását, megsegítését.2011-05-12 12:31:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül