Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408190    
Honlapkeszites

Állami kitüntetés az emléktáblák és míves ékszerek készítõjének

Jártunkban-keltünkben talán nem mindig vesszük észre a város patinás épületfalain található emléktáblákat, azok mégis csendben, kitartóan emlékeztetnek egy-egy kanizsai születésû mûvész vagy gondolkodó életútjára.

Ádám Krisztián, szintén kanizsai születésû, ám a fõvárosban élõ és dolgozó ötvösmûvész – a Csengery úton található Fejtõ Ferenc, valamint a Sugár úti Sigmund Romberg emléktábla készítõje - március tizenötödikén állami kitüntetést, a Ferenczy Noémi-díjat vehette át. A korábban már Kozma Lajos Iparmûvészeti Ösztöndíjban is részesült (2007-2009) alkotót a rangos elismerés kapcsán faggattuk mûvészi tevékenységérõl, valamint Kanizsához fûzõdõ viszonyáról.


- Március tizenötödikén, a nemzeti ünnep alkalmából osztották ki többek között a Ferenczy Noémi-díjat, állami kitüntetést, amelyet Ön is átvehetett. Mit lehet tudni errõl a díjról? Pontosan kik kapják, hogyan történik a díjazottak kiválasztása, illetve hogyan lehet kiérdemelni ezt a jelentõs elismerést?
- A Ferenczy Noémi-díj kiemelkedõ iparmûvészeti, ipari tervezõmûvészeti tevékenység elismerésére adományozható állami kitüntetés. A 19/2002. (VIII. 12.) NKÖM rendelet szerint a kultúráért felelõs miniszter a díjakat a szakmai kuratóriumok javaslata alapján adományozza. A szakmai kuratóriumokat évente a miniszter kéri fel, minden évben tizenkét fõt díjaznak.
- Nagykanizsán Ön készítette a Fejtõ Ferenc és a Sigmund Romberg emléktáblákat. Hogyan történt a felkérés? Milyen kanizsai kötõdése van?
- Itt pontosítanom kell, legalábbis a Fejtõ-tábla kapcsán, hiszen azt kollégámmal és volt mesteremmel, Péter Vladimirral közösen készítettük. A Sigmund Romberg emléktábla már saját munka volt. Mindkét mû esetében a felkérést Halász Gyulának köszönhetjük, aki szívén viseli Nagykanizsa kulturális életének alakulását.
Kötõdésem Nagykanizsához egészen egyszerû és 1976-tól van, hiszen ebben az évben itt születtem. A gyermekéveimet Letenyén töltöttem, de tizennégy éves koromig sok idõt töltöttem Nagykanizsán, mivel anyai nagyszüleim ott éltek, majd Pécsre, aztán Budapestre mentem tanulni. Elõbb a Pécsi Mûvészeti Szakközépiskola ötvös szakán tanultam, majd többszöri próbálkozás után, 1997-ben felvételt nyertem a Magyar Iparmûvészeti Egyetemre (most Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem).
- És mióta tanít az Egyetemen?
- A MOME-n a diploma megszerzése, 2oo3 óta dolgozom, mint mûvésztanár. Feladatom fõként a fémmûves mûterem vezetése, a hallgatókkal való szakmai konzultáció és munkájukban való segítségnyújtás. Emellett természetesen számos egyetemi feladat is adódik olykor, kiállítások, workshopok szervezése és koordinálása. Mindezen feladatok mellett folyamatosan dolgozom saját alkotások létrehozásán.
- Bemutatná az olvasóknak szakmai munkásságát? Ezzel kapcsolatban érdekelne, hogy van-e egy olyan állandó kiállítótér, ahol megtekinthetõek az alkotásai?
- Professzionális tervezõi munkát 2oo4-tõl végzek. Ekkor kezdtem külsõs megkeresésekre, megrendelésekre dolgozni és természetesen mellette párhuzamosan folytattam az önálló alkotói munkák létrehozását. Megrendelõim közé tartozik a Corvinus Egyetem, Erik van Egeraat Architect Budapest, a Diákhitel Központ Zrt, az Ericcson Magyarország Kft, a Magyar Evangélikus Egyház, valamint a Magyar Franchise Szövetség.
A diploma megszerzése után, 2oo4-ben részt vettem a Sterling Ékszergaléria megalapításában Lipóczki Ákossal és Orlai Balázzsal közösen. 2oo5-ben mutattam be elsõ ékszerkollekciómat a Tárgyak és Ékszerek kiállítás alkalmával az említett alkotókkal. Azóta is a galéria állandó kiállítója vagyok, alkotásaim itt láthatóak, valamint az Iparmûvészeti Múzeum és Spengler Katalin gyûjteményében is megtalálhatóak.
- Milyen munkákon dolgozik mostanában? Jellemezné mûveinek sajátosságait? Milyen ötvösmûvek készítésére specializálódott?
- Jelenleg több egyedi megrendelést teljesítek. Jegygyûrûket, mandzsetta gombokat, céges ajándéktárgyakat készítek, valamint készülök egy októberi önálló kiállításra is.
Igyekszem mindenevõ és korszerû, azaz XXI. századi lenni, munkáim során a legkülönfélébb alapanyagokat és technológiákat használom. Szeretek kutatni, új utakat, lehetõségeket keresni, hiszen manapság már nemcsak nemesfémbõl készülhetnek ékszerek.
Összességében azt mondhatom, hogy elsõsorban kis példányszámú, kísérleti és egyedi ékszerek tervezésével és készítésével foglalkozom, emellett érmék, díjak, emléktáblák és cégérek alkotója is vagyok.
Z.A.2011-04-30 08:04:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül